nak meluahh sedih sngt

sdih nya rasa hati ni tgah preggy 21 week suami gaji mil akan minta dgn alasan nak bayar hutang simpanan mmg zero sbb suami baru keje saya cuba fham saya x minta duit nafkah saya cuma suruh suami beli brang basic mcm shampoo sabun ap yg kurang sbenarnya saya nak sngat buat detail scan tapi apa kan daya sabar je mampu hehe ksian dgn suami sbenarnya ad benda yg saya nak makan tapi saya tak minta suami sbb saya ksian dgn dia mak mentua dah ckp mcm2 dkt dia sbb x bagi duit hari2 ada je nak duit saya x bole ckp apa sbb tu mak dia dan saya x berani nak luah kan dgn org terdekat sbb saya takut buka aib suami tapi bila tak luah saya nangis sndri mengenagkan nasib baby saya x sabar nak bersalin sbb saya nak keje smua baju2 lama saya saya dah up kan utk preloved so nanti saya x perlu minta suami belanja nak pegi Kk untuk checkup saya ada duit jual baju sndri biar pun x bnyk saya hrp saya bole kurang kn beban dia . even kdg saya terasa dia gaji dia labur utk kereta dia nak cantikkan kreta dia saya diam sbb itu duit gaji dia . mommy smua doakan urusan saya dipermudahkan yaa saya rncang nak kerja tapi tgah preggy takut x de org nak ambik saya hrap lepas pantang saya ada rezeki utk kerja aminn baby saya hidup dlm serba lengkap dan sihat slalu aminn trima kasih baca luahan saya ❤️

5 Balas

i feeel you, sbb sy pun hadap benda yg sama, tapi sy ngn husband dua dua kerja.. cuma gaji sy kecil and ngam2 bayar komitmen sendiri, suami gaji lebih dari sy.. which is banyak la.. tapi kadang bulan bulan xcukup jugak, mintak saya, kadang nafkah sy pun berkira, rupa rupanya ayah mertua sy dalam sebulan mintak duit sampai 3-4 kali, sekali mintak sampai 300 lebih, bayangkan lah bape banyak habis kt ayah dia je. sedangkan tentang duit atau nafkah, dia kena utamakan sy, and anak yg bakal lahir ni… to be honest.. setakat ni, barang2 baby takde satu pun suami sy belikan atau hulurkan duit untuk beli barang baby.. how sad i am.. bila i mintak, slalu cakap takde duit….. sedih sangat, frust, dahla sama sama kerja, tapi balik umah, sy buat keje umah sapu sampah, hanger baju/basuh baju, memasak, mengemas, semua saya, ini yg sy kandung adalah first baby kami….. sy tak rasa special langsung dalam keadaan sy skrg ni.. kadang sampai sy rasa suami sy takde moral support langsung dari banyak aspek.. especially, emosi kita…. yg sy mampu, doa bebanyak and pendam.. penat menangis dalam diam… sian baby dalam kandungan.. skrg dah 22w .. semoga kita sama sama dipermudahkan segala urusan…. Aaamiiinnn….. semoga suami kita sedar tanggungjawab dia , keutamaan dia dari segi nafkah. ..

suami kena dahulu kn isteri n ank.. bukan mil.. lg pon jd isteri kena meminta.. klau x suami jd slesa.. sbb tu duit dia habis kat kereta je. mcm sy setiap bulan mesti mintak duit persedian utk baby yg bakal lahir.. setiap bulan klau xde byak, sikit pon jd la.. mintak duit nafkah.. mintak duit blanja harian.. kdg2 kesian kat suami, sbb dia sorg je yg kerja.. tp da mmg tu tggungjwb dia.. x boleh lepas tgn.. klau tiap bulan gaji habis kat mil n kreta.. baik xyah kawen.. lepas da dpt semua tu, baki gaji dia, dia nk buat ape buat laa sane.. asal kn tanggungjwb dia da laksana kn.. buat mase skrg klau awk nk kerja, awk try cari kerja mcm buat kuih2 raya ke.. kn da nk raya.. mesti ramai org cari pekerja part time buat kuih raya..

sedeh ya..tp xbole la mcm tu..yg awak kdung tu ank dia juga..mcm mne skli pon awk kne pinta la juga..jgn terlalu selesa biarkn lelaki abaikan tnggungjwab..bab mil tu awk kne juga slowtalk juga ngan suami..dan dia juga kne thu mne keprluan dn khendak..smga murah rezeki awk sy doakan..awak kne kuat utk baby k🥰🤲

Laki ni kita kena mintak. Tak mintak diaorg anggap kita ok je ckup smua. Diaorg xleh bca fikiran kita. Biar dia rsa terbeban kita mintak. Bru ada rsa tnggungjwb.. nk xnk kena mcm tu. Sbb nafkah adalah wajib. Sdgkn Mil pun sng meminta, kita pon kena sama naik utk meminta2 jgk ulang2..

Alahai sedihnya dgr🥹..apa yg Patut sy nasihat sis bersabar selagi boleh bersabar..inshaallah allah akan mempermudahkan urusan sis ya❤️🤲🏻💪🏼