Super Fruits During Pregnancy

Hi, Saya tengah mengandung anak kedua. Anak pertama dah 4 tahun. Sebelum ni saya pernah keguguran (early pregnancy miscarriage at 6 weeks old). Sekarang saya sangat menjaga pemakanan saya, nak cuba healthy diet utk kandungan kali ini. Sama dengan mommies yang lain, first trimester memang tak lalu nak makan nasi. Tengok nasi pun nak muntah. Saya suka sangat watermelon. Mengandung anak pertama dulu setiap minggu akan beli stok tembikai. Disebabkan saya keguguran sebelum ni, ramai yg berpesan jangan makan tembikai semasa first trimester. Tapi saya rasa tembikai lah yang sangat menyelerakan lagi2 dgn cuaca skrg yang panas. Harap mommies boleh share tips dan advice buah buahan dan sayur sayuran yg super food semasa mengandung. Thank you in advance! ❤️

6 Balas

Psl buah tmbikai mybbkn kguguran sy xsure sbb sy ade tbca mknan yg digemari Rasulullah dan berkhasiat antranya tembikai dan bgus utk ibu mngndung...wallahualam...cuba pelbagaikn la menu buah2an mix dgn kekacg biskut dan roti...

Ohh xle mkn tmbikai ke..sy dri 5w smpai skrg 6bln boleh dikatakan stiap mnggu msty mkn tmbikai..skli mkn dekat 10potong ..fav tu..tp alhmdulillah xde pape trjd..ikot bdn jgk kot sis..

Seawal usia kandungan saya amik jambu batu, epal,oren, delima secara berselang seli utk perkembangan janin yg terbaik di samping kismis, aprikot, badam,biji gajus, kiwi & tenusu😉

makan yg tembikai boleh tpi berpada2 sb org ckp tmbikai btkan bnyk air ketuban..Klu kurang air ketuban boleh mkn tmbikai..Sis mkn yg plbagai jnis boleh..

Sama la.. Time pregnant sy ske gle mkn buah tembikai.. Klo blh hri2 nk mkn tembikai..tgh berpantang ni je kna tahan tekak tgk tembikai😂

Saya makan tembikai je jadi angin. Mulalah rasa nk muntah bila makan banyak sgt