makanan

Buah tembikai boleh makan tak ye utk ibu mengandung , ada yg ckap tak boleh sebab panas boleh sebab lan keguguran betul ke?

41 Balas

Mitos semua tu. Kadang2 sesetengah orang tu suka claim buah tula penyebab dia gugur. Dari sisi lain dia makan makanan yg tak sihat contoh macam meggi atau makanan yg tinggi penambah perasa dia tak cerita pulak. Lepas tu menakut nakutkan orang lain pasal buah2 tertentu. Jangan dengar cakap orang.

Tiada yg bahaya makan tembikai sis. Kandungan manis dalam buah tembikai semula jadi tiada bahan bahaya ,so jgn risau.insyaAllah ok ..positif ok..sya dari awal sampai skrg 8 bulan lebih.amalkan tembikai.buah yg mirip perut ibu mengndung.rupanya elok untuk ibu hamil.

4y ago

Baik kk.. Tq kak 😘 Smga kita & baby dlm keadaan sihat ye kk..

Makan sikit dulu, kalau takut apa² jadikan. Mcm saya, rahim kuat. Makan durian ke nenas ke walaupun hampir sebiji masih oke lagi. Tengok orang juga sis. Tak semua orang sama. Ada yang boleh terima, ada yang tak boleh terima.

Sy mkn suke sgt tp mse preggy je sblm ni xmnt pon n dh bsalin pon xmnt da😂Alhamdulillah hb bp smue oke xde mslh.xtau laa sbb mkn n mnum tmbikai ke pe😂sbb mse pregy sk mkn n mnum mnis jeee .

4y ago

Hihi semngt betoi akak 😘

Tembikai penuh air sis, kenapa ckp panas. Kalau durian barulah panas. Ok je makan buah tembikai. Saya pun suka makan tembikai,mulut tak nak berhenti kalau dah tembikai ada depan mata.

Boleh sis. Saya week 7 hingga 12 hari2 makan tembikai. Masa tu alahan teruk jadi tembikai saja boleh ganti makanan. Alhamdulilah takdak papa. Sis kena try n error.

Tembikai makanan yg sihat. 1st trimester pon dah boleh makan. Sis keguguran ni bukan berpunca dari pemakanan. Tapi berpunca dari kerosakan kromosom dalam badan.

4y ago

Ya betul agak nya kk terlalu penat bkerja tak tau dah pregnant .. Tp skrg alhmdulillh dh 9weeks dh usia kndungn ..

Alhamdulillah sy makan buah tembikai start dari 3week sampai 23week ni tapi jgn everyday lah makan selang2 hari buat snack doctor pun kata okay je

Depa kata sejuk xleh. Tp sy makan jgak. Berpada². Sbb xtahan . Teliuq. Tapi alhamdulillah ja baby dlm perot sihat dh nak masuk 5bulan 🥰

Saya hari hari kalau boleh nk makn tembikai 😂 start dari preggy sampai dah 6bulan mkn 😊 Alhamdulillah ok jer 🤲🏻

4y ago

Wah seronok plak dengar 😊😊 Tq kak dh bgi tau ..