Kenapa buah tak boleh makan waktu mengandung ?

Hai mommies, sy first child skrg first trimester. Sy byk dpt info2 drp TAP dan waktu pregnant ni yg selera makan hanya buah2 dan sayur2 je. Lain tak lalu sgt. Tp bila sy cek satu2 jenis buah yg sy nak makan katanya pregnant tak blh sbb gula semulajadi tinggi. Contoh buah yg sy selalu beli dan suka makan ( tembikai, anggur, durian, manggis, pisang, delima, mangga dll). Sy tak selera makan mmg ambik buah je. Lepastu katanya masam2 tak elok utk pregnant. Sy pun suka sgt buah oren navel. Konfius lah mommies. Boleh share buah2 apa yg bagus utk pregnancy. #pleasehelp #bantusharing

Kenapa buah tak boleh makan waktu mengandung ?
9 Balas

Semua jenis buah saya makan. Start awal pregnancy sampai dah second trimester ni, 60-70% makanan harian saya mmg buah dgn sayur je. Buat test air gula pun Alhamdulillah rendah je gula. Unless ada history kencing manis, semua kena refer doctor. I think makan je apa pun cuma berpada sikit la jenis yg manis tu. Tapi tah la saya tibai je semua 😂 kecuali strawberry & durian tah kenapa takleh masuk. Padahal durian tu favvv

2y ago

Boleh je makan durian, yg penting try dulu seulas ke. Kalau okay takde sakit perut ke ape makan la lagi tapi berpada2. Banyakkan minum air.

Apa yg disenaraikan kt TAP ni utk rujukan je. Buah boleh makan, yg mana dikatakan gula tinggi tu cuma kurangkan amount. Contoh selalunya makan 2 biji epal sekaligus, kurangkan ke separuh atau 1 biji. Yg masam pun boleh je makan. Banyakkan membaca cari sumber selain TAP, best source is your doctor.

Actually boleh je makan, yg gula tinggi tu biasa la mmg pregnant2 ni kalau boleh nak Kena kurang kan gula. Susu pun nak kena minum yg sesuai for preggy mommy, sbb tu ada yg cakap susu biasa xleh minum la apa la. Tapi sy pegang makan tu biar berpada2 je la.

Saya pun boleh makan buah je masa alahan. Alhamdulillah okay je. Buah kaya dgn vitamin, jgn risau. Tmbh2 buah jambu batu. Makan je as long as buat kita tmbh tenaga. Lain badan lain penerimaan nya. Jgn ikut ckp orang sgt. 😊😊

Hi mommy. Mommy boleh refer artikel TAP ni ya https://my.theasianparent.com/buah-untuk-ibu-mengandung/?utm_source=search&utm_medium=app Moga dipermudahkan urusan kehamilan

bleh jaa mkn buah2 .. sya nanas masak pn sya mkn... yg penting jngan berlebihan lahh ... sy pn ank ke dua ni tdk lalu mkn nasi lalu mkn buah2 sma sayur jaa

Saya 1st dan 2nd trimester mmg xlalu mkn buah lain selain mempelam masam. Alhamdulillah ok ja smua. Actually boleh mkn smua, selagi berpada2☺️

2y ago

yaka ? sy kalau dpt mempelam masam mmg selera betul tp sbb sy baca ibu mengandung tak blh makan terus tak beli dh. Yg tu ja lalu pun. Tp mmg blh makan ka?

Berpada la. Bukan semua buah yg sis listkan tu tak boleh makan lgsg, boleh tp berpada. Kena bijak baca instructions & tips

sy PON suka buah