Morning Sickness trimester ke 2. Asal makan pagi je nak muntah.. Ada yg sama x mcm saya?

Saya start je masuk 18w, bila makan pagi atau sahur gerenti muntah. Makan tgh malam pun x boleh. Sbb bila bgun pagi akan muntah jgk, makanan yg mkn tgh mlm tu mcm x terhadam.. Klu makan pagi tu lps stghjam mesti keluar balik. Muntah bukan takat sikit², apa yg masuk itu la yg keluar.. Mmg x puasa la berapa hari ni.. Waktu boleh makan antara jam 11pg - 9mlm. Pagi terpaksa skip ubat. Tghri baru boleh makan.. Haritu tca ada bgtau doc, doc kasi ubat loya/muntah. Tapi ubat tak jalan, tetap nk muntah. Masa 1st trimester tak de masalah atau alahan, so igt kan 2nd trimester ni baik² je.. Skali morning sickness dia lebih truk dari ank 1st. Bila pg tu rasa lapar gila nk mkn kang muntah.. Kadang smpai pedih ulu hati tahan lapar.. Dah la sy GDM on ubat.. Struggle betul masa buat bsp aritu sbb kene paksa jgk mkn pagi. Sudahnya makanan + ubat semua keluar balik.. Korang ade tips lain x nk kurangkan loya/muntah?

2 Balas

Sy tkpasti la berkesan ke tidak. Sy alahan smpai trimester kedua jgk. Dlm 4-5 bulan cmtu. Lps tu gdm on diet. Tiap kali hbs mkn, sy minum air lemon. Nk termuntah pon sy minum air lemon. Amik bsp pon, air lemon jgk sy minum lps abis mkn. Berkesan.