gastrik

Ada tak mommy2 yg waktu preggy gastrik teruk sgt, mommy2 buat mcm mana ye?. Sy ni Tiap masa mual, sebu, pedih perut/ulu hati smpai muntah. Bila dah muntah rasa lega sgt perut tapinya jadi lapar pulak sbb apa je makan mesti jadi pedih ulu hati n muntah. ? Sy ni makan dh la skit sbb tak brapa selera. Dh makan pedih pulak pstu muntah. Skrg mmg makan ubat gastrik mcm gaviscon/mtt. Tapi tak brapa jadi. Kalau mkn ubat ok la, kalau skip makan terus pedih. Tp kalau bleh tak nak bgantung pada ubat ? skrg dh 13w. Dri 1st tri mcm ni. Huhu

10 Balas

cuba search kat google IBS symptom. awak ada masalah usus sensitive ni, sama macam saya. buat masa ni saya pantang makan, tak makan benda keras² benda bergoreng & pedas. just makan bubur kosong je, redha jelah sebab kalau salah makan, nak menanggung sakit tu Tuhan jelah yang tahu 😌

4y ago

haah.. pstu suami tnye knpe nangis.. kite ckp "lapar"..😂😂😂

Sy mmg ada gastrik, bila pregnant lg tmbh teruk, bru mkn kejap pun dah pedih.btl² kna pantang mkn,jgn mkn berminyak & berlemak.selain tu sy ambik susu.tgh mlm btl² terdesak pedih sgt baru telan antasid, klu x sy x dpt tido.lepas beranak nti hilang la tu.hehe

5y ago

Skrg ni mmg sy kne mkn ubat gastrik pill sbelum mkn n ubat cair tu selepas mkn. Kalau tak mmg kembung pedih perut n muntah. Huu

Sy awal2 preg mcm tu juga. Memang teruk sgt sampai kena acid reflux. Sy rujuk dr o&g kat private. Dia bagi gaviscon dan ubat gastric "pariet".. mahal sikit la ubat tu. Boleh beli kat pharmacy. Lepas makan sehari terus hilang sakit dan pedih hulu hati

Saya pun alami benda sama,x boleh skip sarapan.. skrg dah 16w, gastrik mmg teruk kalau kena mmg seharian x leh bjalan..selera mkn pulak xde, tp kuatkan jugak diri mkn kek coklat pepagi alas perut..kek buat sdiri je, simpan buat stok😅

Sy pesakit gastrik.bila kena sy akn minum air soya YG dlm tin. KT umah mesti standby air soya tu. Brands yeos pn blh.. minum perlahan2. Sampai Rasa nak kentut Dan nak buang air besar

4y ago

tak semua boleh minum soya, saya minum terus muntah² 😌 ikut pada badan juga

sis same mcm sy.. msk 2nd trimester in sha Allah hlg.. tp sy dh dkt nk msk 3rd trimester ni mcm dh mula nk jd blk.. mmg xbest rase pedih ulu hati tu.. nk mkn pn kdg2 jd takut..

Sy mula2 pregnnt . Gitu jugak . Kdg sy buat air rendaman kurma . Buat minum .. Mkn kacang2 .. Mkn buah2 .. Nk.makan nasi tak lalu .. Mkn la benda lain . Roti ke ..

Sama lah saya pun. :( makin teruk gatsric lepas mengandung ni. Kdg kdg lemah Nk baring je . Makan bubur je dgn sayur . Pun muntah gak

Makan sikit2 jngan sampai kosong perut tu tu yg bikin gstrek tamba teruk.. Makn lh walau pn sikit.

Sama laa sy pon tgh menghadapi skrg ni.. 😢