normal ke batuk sakit tekak sakit Dada susah nak bernafas ketika trimester 3?

Saya skrg dah 33weeks .. Saya batuk on off but lalety nih Makin teruk pulak rasa batuk kering sampai x selesa pada bahagian tekak rasa macam Luka pun ade .. rasa pedih ulu hati nih biasa ke ? Skrg nak tidur punya laa x selesa sbb Kan rasa pedih pada ulu hati Dan sakit tekak .. kadang sampai rasa susah nak bernafas pun ade .. dengan keadaan yg berlaku skrg Saya jadi mcm takut nak bersalin sbb Saya rasa macam down sangat sangat mudah nak menangis sentiasa .. Saya x tahu lah kenapa emosi Saya agak terganggu skrg ?

7 Balas

Emosi terganggu tu biasa sis selagi kita pregnant hehehe jangan stress sis.. Kalau rasa down cepat cepat cari benda yang boleh buat sis happy and lupa perasaan down tu.. Kena sentiasa happy and positive untuk baby sebab dah 33 minggu kan, kita perlu hormon hormon happy haha supaya tak effect baby Untuk masalah kesihatan sis tu maybe sis boleh bagitau pada nurse atau doctor sis pada next checkup, kut ada ubat yang boleh kurangkan batuk tu ke

trimester ke3 ni sy just kerap mengah n sakit dada.. acid relux.. sy batuk masa trimester pertama smpi tgh trimester kedua jer sy batuk2.. smpai nk bcakap x kluar suara lngsung mcm org bisu.. tpi lepas tu dh xde.. depends on masing2 kot sis.. tpi lebih elok Minta nasihat dktor @ nurse yg incharge sis kt klinik..

Sabar dik. Pedih ulu hati blh cuba minum gaviscon.. Ingat kita nk dpt baby je..org lain langsung x blh nk ngadung..lg kesian..nagis tiap2 bulan bila dtg haid..x lekat2 sampai berthn2 kwin..byk kan istigfar...pas bersalin nati semuanya back 2normal..bsr pahala yg kita dpt ketika kita di uji..

Pedih ulu hati pd trimester akhir normal sis sbb baby dh besar & memenuhi ruang rahim hingga cecah ulu hati. Tu yg sis rasa demikiannya. Perut pun rasa lapar tapi tak boleh nk mkn lebih sikit kan?

Sis, sy pun sma.. 😭 Dgn hidung yg tsumbat + sakit tekak... Ermm

baby menghimpit smkin mbesar

pedih ulu hati normal sis