Berat naik mendadak.

Hi. Saya pregnant dah masuk 28 weeks. Berat saya setiap 2 minggu naik 0.5g ke 1kg. Saya tak banyak makan tapi air memang sehari minum banyak. Doc bising berat naik mendadak and suruh kurangkan makan nasi,roti,mee atau pasta dan benda2 manis. Saya makan memang kuantiti dah sikit dah, tu pon malam kadang2 makan je muntah balik. Boleh tak suggest kat saya makanan apa lagi yang bagus untuk gantikan carbo dalam pemakanan sebab buntu jugak makan sikit tapi berat asyik naik banyak. Manis pon memang dah kurangkan dah. Tapi still berat naik. Nak catu makan lagi kesian baby takut nutrient tak cukup pula. Cereal atau nestum ke okay tak ya?

3 Balas

assalamualaikum sis, saya cuma nak kongsikan. saya dlu masa first trims mmg berat badan turun, sebelum preggy 44kg, pastu turun jadi 42.35kg. next checkup 42kg tu pun masa awal kehamilan mmg alahan yg teruk, makan pun ikut selera je. skrg ni dah masuk 25w berat badan naik alhamdulilah jadi 46kg. saya cuma amalkan mcm ni, breakfast saya makan cereal dngn susu materna ataupun roti wholemeal salut dngn kaya pandan. sbb pagi2 saya mmg makan yg tu je. sblum makan, perut tngh kosong makan folic acid terlebih dahulu. lepastu baru makan. then masa lunch tu lah, saya makan lebih sikit, nasi + lauk (sayur bayam, letaklah carrot sikit, cili merah utk perasa je pastu makan ayam/ikan masak apa yg nak makan) saya selalu makan dlm kul 11/12 mcmtu, pastu saya mmg lepas makan take a nap sbb penat kan masak itu ini, kemas rumah yg ringan2 je, pastu dah bngun dlm 2/3 saya makan nasi lagi. kalau portion nasi tu sikit pun tkpe, satu senduk yg bulat tu kan, okay je. yg lauk tu kena makan bnyk2 sbb nak bagi baby makan sekali kan. ptg tu saya snacking, apple merah/jambu batu makan sekali dngn yogurt plain pun okay. kacang saya tak boleh makan sbb saya ada allergic asma. tpi terpulang pada puan nak snacking mcm mana. ni cara saya snacking. pastu mlm saya tk mkn dah. saya mkn ubat tmbh darah dngn air limau kasturi. apa yg saya mention atas2 tu, at the same times boleh naikkan hb? selamat mencuba puan.

sy ni mula pregnant kategori obese.. dari awal pregnant skrg dah masuk 3rd trimester berat badan sy maintain kdg naik siket 2kg kdg turun balik berat mcm mula pregnant.. padahal sy makan macam portion biasa kira banyak juga la. alahan kdg dtang dan kejap pergi pastu dtang balik next trimester. sy yg risau berat tak naik² cuma selagi doc kata saiz baby n berat apa ok ? nurse pulak tnya sy makan ok tak ke awak tak makan ? ? mungkin taknak menambahkan risiko pregnancy lagi jadi berat badan sy camni je pon doc n nurse hairan.. huhu

buat suku suku separuh klu mcmtu. nestum cereal tu manis juga sbnrnya. snacking blh mkn kekacang

8mo ago

semua bergantung pd bmi. semak buku pink dlm tu ada info tntg brp bnyk kenaikan berat dlm 1bulan. mcm kes tt bmi kategori obese, jd normal kenaikan 0.5kg - 1kg sahaja. lebih dari tu under pemantauan klinik.