Berat naik 2kg seminggu

Haiii. Berat saya naik mendadak. Seminggu dah naik 2kg. Saya tak makan manis manis pun. Saya makan je macam yang nurse suruh. Normal ke ye? Sebelum pregnant berat saya 40kg. Sekarang baru masuk 20week berat saya dah 46kg.

3 Balas

tak normal sis tapi boleh control je. bulan lepas (21 weeks) saya naik 4kg, extra 2kg dari biasa. saya pun bagitahu nurse takde makan melampau n ubat pun tak skip makan. kencing, bp semua normal. nurse cakap mungkin sebab awak first time and lagi lagi masa bukak buku berat 40kg lebih je. dia advice jangan makan lewat malam and elak benda manis n fast food. kalau naik mendadak lagi kena kerap ulang alik pergi klinik untuk dipantau.

2y ago

pembawakan baby tu haha kalau ikutkan berat kita pun yang contribute boleh jadi dekat air ketuban, breast yang membesar, placenta, baby and etc. semua tu akan membesar jugak ikut weeks sampai la kita bersalin. so kadang tak boleh elak tapi yang boleh control cara makan je. saya pun tak tahu dah tang mana nak control. bertabah la kita mommy ye 🤣

Banyak sgt naik tu sis . Sy 23w naik 2kg itu pun nurse bising sbb sy gdm

2y ago

saya pun taktahu nak buat apa. saya jenis mengah, nak exercise pun tak larat. suri rumah pula tu. tapi kencing, darah semua okay je

biasanya KES mcmni nurse Akan refer ke Dr. nanti Dr akn advice

2y ago

saya dah refer ke dr masa awal buka buku pink sebab bmi bawah dari normal. then saya makan macam yang dr and nurse suruh..huhu