Alahan Teruk

Saya Pregnant baru 6minggu, alahan saya sgt teruk. Muntah, pening kepala smpai nak balik rumah sendiri pun tak boleh sebab saya tak boleh bau dlm rumah sendiri.. Sekarang saya tinggal dgn mak saya... Mommy2 preggy yg lain ada tak yang alami mcm saya skrg??? Saya nak tahu sampai bila alahan ni nak hilang??? Saya dah tak larat?

20 Balas

Atas org. Ada yg sampai hujung preggy still alahan. Ada juga yg after 3 month dah hilang... Sy pon ada alah juga dgn bau rumah sendiri dan bau tumis .. sy mmg x masak,beli kedaii je. Tp rumah xkan sy nak pindah rumah semata2 alahan sy. Hahaha. Jadi sy ambil la langkah lain , sy bli minyak wangi spray selalu, sy beli fabress bau rumah tu wangi .. since masa ngandung aritu sy asyik nak bau wangi je. Bau katil pon sy nak muntah apatah lg bau suami sy... Kadang suami sy tgh tido sy sapu minyak wangi senyap kat leher die... Kite kene pandai ambik langkah. Insyallah.

saya pon hritu mcmtu. sgt teruk. smpai kne masuk hospital.. kuatkan semangt.. sy xtahu ubat ape yg mujarab. sb sy waktu tu kena sebulan lebih jgk. masak xboleh. bau suami xboleh ,semua bnde xboleh buat.. terbaring je. tp pnah dgar hanis zalikha kata, kalau nk hilangkn alahan teruk cuba mndi air sjuk waktu pagi. sy tahu lpas sy dh habis alahan. jd tak tau berkesan ke tk, cuba sis try ye.. semoga cepat sembuh. Allah uji bg yg mampu. keep strong 💞

Sy 9 minggu sampai skrg xbole jamah nasi.. Mabuk teruk.. Sampaikn bgn dri katil pn mls gile.. Kpla sakit je.. Lg perit time muntah.. Mmg xbole ckp.. Rasa dada nk meletup je.. Sng citer.. Sgla aktiviti xmmpu nk buat skrg ni.. Kdg mmg stress mnngis bilelah nk hilang alahn ni.. Tpi bile lihat gmbr scan baby... Terus tersenyum.. Xsbr tgu baby keluar... Huhuhu

Sama macam saya masa awal2 preggy haritu.. sampai admit ward sbb air dlm badan dah kurang.. balik umah parents muntah tak berapa teruk. Balik rumah sendiri muntah sampai lembik2 bdn makan pun tak lalu.. masuk ja 11minggu Alhamdulillah hilang dah muntah2, mkn pun dah lalu. skrg melayan sakit kepala pulak hari2..😅

Sy preggy empat2 ank. Empat2 alahan. Misi penah tya, ank 1st ade alahan. St jawab ade. Teruk smpi sebulan 2. N misi kata. Kli 1st ade alahan. Kndungab seterusnya akn ada alahan jgk. Tpi sy alahan dri 2bln smpi 4bln. Teruk. Rasa mcm nk tdo je kt tndas. Tpi tula moment yg indah walau teruk kt alami

Saya awal bulan pun alahan teruk, sampai perfume sendiri pun tk boleh bau. Makan sikit atau minum apa2 mesti muntah balik smua , kadang tu tak makan pun muntah jugk lagi sakit. sampai lah masuk 3bulan slow2 okey.

Sy alah smpai dri awal pregnant smpai skrang 28minggu. Hari2 pening,muntah,xlalu mkn,xboleh bau blik sendiri..sy bnyak mkn buah ja,air jus Oren..nsi smpai skrang xlalu😌😌

Try mnum jus mamariam sis, kurgkan alahan. Sy Alhamdulillah, ok sikit amalkan jus. Tp tetap kena pksa makan jugak... Nasi memg xbleh telan langsung mula ² pregnant.

Samela...huhu..x suka bau rumah sndri & bau tumis2..tapi bila dh masuk 3 bulan ni, rasa dh makin ok alahan..mual2 tu ade la sikit tp x muntah2 dah..

Sabar ye sis..sy dr mnggu ke 5 smpai awal 13 mnggu bru dh bkurangan..bnykkan mnum jus oren je..sunquick mcmtu stiap kali...