tak ada selera makan

Saya pregnant 6 minggu and dah semggu saya tak berapa sihat. Makan pon tak banyak. Tak ada selera. Saya kesian kt baby tapi saya tak ada selera makan. Ada makanan apa2 yg boleh boleh naik kan selera tak?

9 Balas

Try sis mkn bubur nasi ke..sup2 ke. Sis kena try n error bab mkn ni..esp ms awl peknen. Mcm sy dlu pn mcmtu juge. Last2 husben suh try mkn satu..satu mne ok kita proceed ...tgk2 leh mkn fries... Mkn bubur nsi dan juge bihun sup...xpe jika dpt mkn skit..or dlm kuantiti sikit. Jnji dpt alas perut dr xmkn lngsung... Pape pn kena kuat smgt smuanya tuk bby..awl2 mmg cmtu sis .nti dh naik bulan ke bulan. Dh ada selera mkn..nti kita plak xtrlayan tekak kita nk mkn je kje..n mcm2 nk..😂😂✌

saya dari 4 weeks - 12 weeks tak lalu makan, asyik muntah muntah je... bau nasi lansung tak boleh... saya cuma nak makan tembikai je... gitau Dr, Dr ckp takpe, jgn push diri... slowly... minum air tu mmg kena paksa sikit tapi akan keluar balik... alhamdulillah baby sihat... try je apa yg lalu utk makan ok...

Sama macam saya 6week haritu.. selera langsung takdak. Sampai berat turun berkilo2.. husb pun perasan badan makin susut haha.. nak wat cam mane. Telan yg mampu je.. bila dah masuk trimester kedua , terus dah ade selera makan.. haa banyak pulak tu makan. Mula2 mmg camtu.. saya telan apa yg mampu je hehe

Mcm saya 1st trimester xadew selera mkan.. Biasa bila xberselera saya kurang mkan Nasi, saya just mkan lauk2 yg jenis berkuah n sedikit pedas masam2 mcm tu.. saya beli sup kat kedai tomyam.. Baru berselera..

Sy masa pregnant 6weeks pun tk de selera nk mkn nasik..bila try mkn ckit je nasik muntah blik nie skrg kandungan sy dh 13 weeks 5day almdulilah dah blh mkn nasik

makan dlm kuantiti sikit tapi kerap, banyakn mkn sayur dan soup2, makan buah, jgn lepas makan asid folic ya, minum air jg ya paling kurang 8 gelas sehari

Saya selalu mkn bubur jer msa mula2 dulu.. tk pun saya suh husband suapkn mkn.. sbb nk mkn takat 2, 3 suap jer.. tk pyh ssh2 bsuh pggan 😂

Sama kita sis.6week selera mkn langsung takde.hmm bau nasi langsung tak suka.

Try mkn buah buahan mcm kiwi or apple