Hb low in pregnant

Salam ibu ibu, saya hb low dari first check up sampai lah minggu ke 22. Mula mula dr bagi zincofer tapi tak kena dengan saya. Kemudian dr suruh beli kat luar ubat iberet. Masih sama hb low bawah 11. Pastu saya ambik supplement yang bantu naikkan hb dari shaklee tapi tak makan iberet dah lepastu & next check up ada peningkatan sikit dari 10.1-10.4. Adakah saya patut makan iberet juga ?

21 Balas

Saya pun tak boleh masuk Zincofer.. Confirm lepas makan tu muntah.. Jadi telan betul2 sebelum nak tidur je.. Tu pun kadang2 muntah time tido.. lama2 penat jugak nak telan.. Jadi tak semangat bila ingat kena makan.. 😅 Masa 31w HB 11 aje.. Risau jadi saya stop Zincofer and telan Blackmores Pregnancy & Breastfeeding.. Beli kat Shopee aje lagi murah dari farmasi.. Tak telan ubat lain, just ambil tu aje.. sebiji 2x sehari.. (dah cukup semua vit termasuk calcium).. Baru je seminggu lepas makan tu pergi KK, Alhamdulillah check darah naik 13.. Now BP cun dah 13 ke atas.. (34w).. Saya tny doc, boleh ke sy stop je Zincofer tu and ambil Blackmores tu je.. Padahal saya memang dah stop ambil Zincofer tanpa bagitau Doc awal2.. 😅 Doc kate "kalau sesuai dengan awak, BP cantik, then ok je tak ada masalah".. lega sis.. boleh cuba kita usaha.. 😁

1y ago

Eh tak pahit pun sis.. dia macam softgel gitu.. 😁👍 insha'Allah senang je telan hehe..

Sy nk share hb sy sepanjang pregnant mmg dlm 10.5. Xnaik xturun. Tp 2 bulan lepas kawan bagi kurma merah cina tu dan sy makan tiap hari dlm 3biji camtu dgn kacang walnut. Pastu gi kkia hb naik first month tu 11.5. Misi terus tanya ape sy mkn sy ade bagitau. Lepas tu bulan ni kkia lg hb naik lagi 12.3. Dktr pun terkejut tnya jugak soalan sama. Sbb katanya selalu makin ke belakang makin turun hb. Tp hb sy makin naik pulak. Jd sy rase mmg kurma merah cina tu ada membantu sbb xde ape2 yg lain sy ubah dlm pemakanan selain drp mkn kurma merah. Jd sy sarankan sape2 boleh cuba lah. Mungkin menjadi utk awak.

2y ago

Terima kasih atas perkongsiannya 😍😍

saya masa 1st pregnant hb low sampai kena warded... saya memang amalkan iberet dari awal sampai lepas bersalin... saya ni sama jenis darah rendah... then saya amalkan jus Mamariam, alhamdulillah membantu... buah2 terutama jambu batu saya amalkan, kalau sayur pulak bayam merah... banyak minum air masak... masa 2nd pregnant pon hb low hampir2 nak kena masuk ubat dalam darah... so saya buat macam masa 1st pregnant, makan iberet, jus Mamariam, buah2, bayam merah, paru lembu (ni doktor cadangkan)... alhamdulillah hb okay walaupun atas urat, janji tak kena masuk ubat... InsyaAllah

2y ago

Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian tipsnya. Mana ya nak cari jus mamariam ?

Sy bila dah trimester ke3 baru naik hb. Dr awal2 asyik 9 je. Ingatkan ada thelesmia. Alhamdulillah tak ada..tp jgn makan zincofer dgn sunquick kandungan gula tinggi.. Makan zincofer dgn minum air limau kasturi. Sy sangkut gdm sbb minum Manis2 mcm sunquick tu lps minum air gula kali kedua. Setahu sy, sy kurang minum manis.. Tak pasal2 kena kerap pergi kk ambil bsp malas betol. Kena buat bsp sampai 36w pulak. Skrg 32 w.

2y ago

Tak campur gula.

sy 2x pregnant, dua² hb low. ibu sy masa pregnant pun jenis hb low. so keturunan. paling low pun 10.1 cmtu . pregnant kali ke dua bijak sikit, pagi bfr appointment, mkn maltofer, dgn buah oren beberapa ulas @ bijik. pastu, bawak sikit ke klinik. pastu kat klinik, smentara tunggu turn, mkn lagi buah oren tu sampai abes. InsyaAllah naik cantik results darah nya hihihi.. cuba lah .

2y ago

Masya Allah terima kasih atas sudi berkongsi tips ni puan

sy hb low tp alhamdulillah lepas dr tukar iberet hb da naik normal..cara sy mkn ubat 2jam lepas mkn..mnum dengan air sunquick tanpa gula..alhamdulillah dr 10.4 naik 11.77..nk mkn iberet nie kena lpas mkn dlm perut kosong..2jam lpas mkn mmg perut akan start kosong..dalam masa 2jam jgn mnum air kafein mcm kopi milo etc mmg xnaik hb..kalo mnum jugak tunggu 2jam..good luck..😊

2y ago

Baik terima kasih banyak ye

Saya makan zincofer. Sebelum ni obimin lepastu iberet. Dua dua tak jalan. Tapi last ni saya makan zincofer, saya makan dengan air sunquick limau mandarin, lepastu sebelum pergi checkup saya akan amik satu sudu jus mamariam dan makan tiga biji kurma. Alhamdulillahh dari 10.5 terus menaik 13.5 🥹 saya pun tak sangka menjadi

2y ago

blh try ni..trm ksh info👍

Sy diawl pregnant hb 11+ sja.. Msh ditahap ok. Skrg masuk minggu 37 last minggu lps cek hb 13.4.. Makin meningkat usia kandungan makin naik pula hb. Nurse pn hairan 😅 sbb sy on ubat Gdm tpi Hp cantikk. Sy amalkan makan maltoffer 2 kali sehari makan 2 jam slps makan malam & bangun tido sja terus makan untuk awl pg then sarapan slps 2 jam kemudian.

Ye sis ubt tmbh drh mmg xbole tinggal sepanjang kehamilan,risiko kurang drh bole menyebabkan kematian ank dlm kandungan,bole ambil supplement lain tp ubt tmbh drh jgn tgl..sebaiknya ambil iberet dgn perut kosong bersama air limau tnpa gula krn vit c bole meningkatkan penyerapan iberet n in shaa allah bole naikkan hb

Sy jenis allergik terhadap iron.. dah cuba tukar hampir kesemua jenis dan lg tinggi kandungan iron tu, lg teruk simtom sy alami sampai pengsan dlm bilik air. Sy ada gastrik dan iron sgt trigger sakit sy.. so sy try alternatif ambil suplemen lain mcm produk blackmores/nutrilite. Sy mnum susu waktu pg.. mkn mknn tmbh darah

2y ago

susu rizqi.. sample susu ibu pun sy ada try