Anak Luar Nikah

Hye, saya tau tajuk ni agak merumitkan.. Tapi sebolehnya saya perlukan bantuan.. Saya dah tak tahu pada siapa nak minta tolong atau pendapat.. Saya hamil anak luar nikah, minggu ni cecah 8 minggu kandungan.. Nak buka buku pink tak boleh sebab wajib ada macam2 dokumen, nak nikah takut tak sah sebab sedang hamil.. Nak bincang dengan keluarga, risau bahaya yang akan datang.. walaupun orang kata ibubapa mungkin akan marah dan kecewa, tapi ibubapa saya berbeza.. Ada kemungkinan nyawa jadi taruhan, mahupun saya atau anak saya.. Tolong lah bagi pendapat yang sebaik mungkin.. Ada kawan kata sebaiknya saya gugurkan kandungan, tapi saya dan teman lelaki sebolehnya tak nak.. Kami kalau boleh nak simpan anak ni, anak ni tak ada dosa, kami yang berdosa.. Mohon tolong bantuan..

78 Balas

jgn gugur, kesian ank tkde dosa. boleh dan sah je nikah sebelum usia kandungan mencecah 2bulan. dn melahirkan ank tu cukup bulan, 6bulan keatas. jgn denga org ckp kawin mase mengandung tk sah. menda ni sahih dn sah dlm islam. pejabat agama yg luluskan. percaya lh. sy ade pengalaman uruskan mnde mcm ni. klau belum ade kursus kawen pn boleh ambk kursus kawen mase tgh hamil tu. cuma jgn war2 kan. sebaik nya rujuk pejabat agama sendiri, mereka lebih arif, insyaallah diorang tk marah tp sgt membantu 😊, mmg ade negeri dlm Malaysia yg tk izinkan dn tk sahkan perkahwinan mse hamil. tp tmpat sy sah dn boleh, pejabat agama sendiri yg sahkan dn uruskan. wallahua'alam. pasal buku pink. boleh je bukak sebelum atau selepas nikah. klau awk bukak sebelum nikah mereka akn mntak surat nikah klau tkde bgthu hal sebenar. mereka tk marah malah bg nasihat, klau awk bukak buku pink selepas nikah pn same je nurse akn tahu awk hamil sebelum nikah. dari tarikh pd surat nikah awk dn tarikh usia kandungan awk. kite dh buat salah tk boleh lari kena berani tanggung. doa dn taubat pd allah, insyaallah allah mudahkan urusan 😊,

4y ago

betul, sy pn pernah g kursus kawen dgn org yg preggy. die cerita semua. die siap boleh buat nama ank bin ayah die lg. pejabat agama yg luluskan, wali dn harta semua ank die akan dpt. die cerita ade kiraan die, dari 1bulan baby dlm perut smpai lahir ckup bulan baru dpt bin n nasab penuh. tp kena kawen sebelum kandungan usia 2,3 bulan baru dpt semua tu. wallahua'alam.

Dik, ko pergi KKiA cakap je nak daftar buku pink, kalau dia tanya status ko, ckp ko IBU TUNGGAL... Nanti dia paham. Soal nikah, kau boleh je kahwin dgn bf ko tu, guna wali hakim... Ko pergi pejabat agama cepat uruskan semua. Kalau family ko nak marah2, ko Kahwin je senyap2, yang nak tanggung anak tu ko dgn bf ko kan.. Masing2 dah sedia kan?? Xde rasa berat sebelah kan?? Kalau betul2 dah sedia, ko kahwin je. Peduli dgn org lain... Aku ckp ni berdasarkan pengalaman aku sendiri... Ko x yah nak takut dgn manusia, takut dgn yg kat atas tu.. Nak jawab apa nanti??? Lepas tu aku nak pesan sikit dekat laki kau ni, jangan mula2 je rasa seronok nak jaga nak bela, bila dah keluar nanti, anak menangis tiap2 malam ko xbangun tolong bini kau pon x guna jugak.. Jgn harapkan bini ko boleh buat semua benda.. Itu je aku nk pesan... Aku doakan urusan korg selesai dgn baik ya...

4y ago

boleh jew klau kau nak berklinik tu.. pegi jew kkia tu.. cakap terus terang yg kau mngandung tu terlanjur.. senang citer.. aq cakap mcm ni sbb aq pernah alami n pegi kkia buat buku klinik tu.. klau nurse tu marah kau kata tk bleh buat buku tu.. kaau bals jew balik kat nurse tu.. jgn smpai ada kes pembuangan bayi sbb sikap nurse yg tk bleh nak terima org hamil terlanjur ni..

Nikah lah sis ... Mazhab shafie boleh nikah waktu hamil , Dalam rukun nikah x de pun kata x sah pernikahan kalau ibu mengandung ...org yg kata x sah tu mazhab maliki ...sbb kalau ikut mazhab maliki x sah ,,kita ada 4 mazhab ,,yg ckp x payah kawin tu ,,korang nak tanggung ke kalau zina masih berterusan ???? ,,Sebelum nak kata sah x sah puan2 semua sila check dulu ,,jgn suka2 buat hukum sendiri ,,karang awak yg tanggung ... Sebaiknya nikah utk elakkan zina ...baby lahir x kan dibin bintikan bapa ..bin binti Abdullah @ dlam 99nama Allah ..jika bersalin ada suami ,maklumat di surat beranak ,,diruangan bapa akan ada maklumat suami ,x de lah maklumat diruangan bapa tu kosong nanti ...kesian anak sis ...bincang dgn family & nikah secepatnya ..

saya bukak buku pink .. die suh isi sendiri je .. satu dokumen ape pon die tak mintak .. Allah dah ade perancangan untuk awak .. jgn fikir dan cube letak perspektif sndiri ape yg org lain akan buat ke , atau mereka akan libatkan nyawa ke .. semua tu awak yang fikir .. awak create situasi tu dalam kepala awak .. padahal bnde tak berlaku lgi .. mcm ni , awak niat baik , awak nak berubah .. solat taubat banyak2 , sujud mohon ampun banyak2 .. mohon dimudahkan .. Kalau Allah nampak awak ikhlas .. Allah akan bantu .. die maha pengampun .. hati ibu ayah keluarga bukan mereka kwal .. tapi Allah yang pegang .. yg keras batu pon bole lembut sekiranya kite percaya Allah yang pegang hati mereka ..

sapa cakap x boleh cakap single mother dyaowang faham...pergi je buat kat klinik ibu dan anak...xpayah susah2 nak gugur bagaiii mana taw anak tu jadi anak yg berguna untuk masyarakat...kahwin ja sapa cakap x sah...x payah buat keduri janji ada wali..p ambil borang kat pejabat agama isi antaq kat masjid yg nak nikah tu x pun p pejabat agama ja musim convi19 NIE..tanya prosedure MCM mana nak kahwin..mak ayah kena bagitaw sis...pasal bin or binti nama bapa tetap dyaowang tulis Klau dia kahwin sekurangnya surat beranak x kosong kat identiti bapa...cuma bin or binti dia ja nanti xde bin or binti..bila Dya my kids...😊😊

Dik..buku pink boleh buka dan nikah pun boleh dik sementara awal lagi.kandungan pun tak nampak.kalau awak berdua serius nk bertanggungjawap akk cadangan nikah.cpt² daftar kursus kawen then nikah secepatnye.setiap manusia pasti lalui kesalahan.cuma kesalahan yg berbeza.ye zina itu dosa.tp lagi berdosa kalau buang baby yg tak bersalah.takpe dik.anggap pengajaran k.pergi amek kursus kawen dan nikah la secepatnye.pasal parents tu banyakkan berdoa minta dibuka hati parents awak.dan jgn lupa lakukan solat taubat bersama pasangan awak.akk doakan moga dipermudahkan segala urusan awak

hai sis , sya umur 19tahun and msh student dan anak luar nikah juga ') . sya xnikah lagi , and kandungan sya dah masuk 9bulan next week due sya . hehehe doakan sya ya 😭🙏🏻 parents xmau bg kawin sbb teman laki blm kerja . psl buku pink tu , boleh ja buka sis . kalau sis lmbt" buat buku pink lagi susah sbnrnya 😅 . tiada masalah tu sis mau buka buku pink , tapi klu belum nikah lg kn , diorg akan label jadi " ibu tunggal" . so kiranya berbintikan abdullah la . mohon sis jangan gugurkan 😭 kesian baby tu

Eh awk kita sama, tpi better awk keep je baby tu.. bole je nikah kawan selagi kandungan awk belum mencecah 6bulan baby awk masih kecik lagi bole nikah syg.. saya pun bukak buku pink pada usia kandungan saya 6bulan, So far dorg takde minta dokumen apa”, just nanti dorg akan bising sikit jee☺️ saya pun macam awk tpi beza bekas teman lelaki saya lari, just keep the baby okey because the baby very innocent... i hope u will strong dugaan Allah nak bagi tu adalah anugerah Allah tau.. jangan gugurkan dia, dia pun berhak utk hidup dia pun..

4y ago

Ur bf lari? Ya allah kesiannya you..sampai hati dia kan.. Masa sedap dgn kita, bila jd gini dia lari.. Hilang maruah mcm tu je... Bertabahlah... In future kita kena didik ank lelaki utk knl tggjwb, n jaga perbatasan anak anak tak kira lelaki mahupun perempuan. Lebih lebih lg perempuan sb ada maruah yg dia kena jaga.

saya pun dalam situasi yang sama , seeloknya sis nikah then buat buku pink untuk tahu perkembangan baby . 8 minggu maseh awal . takde masalah kalau nak nikah . kandungan 6month baru saya bukak buku sebab takut , agak menyesal la sebab ada masalah dekat kandungan . thts why wajib bukak buku pink awal untuk tahu perkembangan baby . jangan takut , nurse takkan marah , nurse akan marah kalau bukak buku lambat . semoga dipermudahkan urusan sis . btw jangan stress² , jaga diri & baby ye ☺

Buku pink boleh buat n wajib buat awak melambat kan lg nurse marah. Bg je tau awak nak buka buku pink awak x kawin lagi ape semua sbb bukan awak sorang je yg hadap mcm ni ramai dh nurse tu hadp org yg x kawin lagi . Dorang marah bile awak buka buku lambat je ... Pasal mak ayah awak tu . Mak ayah awak marah ke kecewa ke tu sekejap je . Orang kata pandai buat pandai tanggung . Mak ayah mana tak sayang anak kecewa marah semua tu sekejap . Awak nnti hadap pon sekejap bukan selama nye . Jd hadp lah .