ada tak ibu2 yang pernah induce masukkan belon?

Saya pergi chckup td. Skrg 38weeks. Mggu dpn 39 weeks dah kena masuk wad utk induce sbb doc xbrani nk tggu sampai 40weeks++ sbb saya pernah bby mninggal dalam perut masa 27weeks tahun lepas. Saya takut sgt bila doc ckp mk induce & masukkan belon. Cma saya xboleh imagine belon tu mcmana & mcmana nk kncing and buang air besar? Ada mommies yg ada pngalaman x? Help ?

5 Balas

Sy kena induced juga guna belon..36w ngam2. Doc kata baby sy kecik dlm perut dan perut sy mcm 24w,tak besar...bg dy laa belon tak sakit sgt berbanding ubat, nanti doc masukkan belon tu dan dia masuk kan air bg kembang dlm.masa belon tu nengembg,kte raaa tak selesa dan bila jatuh belon tu,dah mula sakit sikit²,so awak keena bnykkn berjln..jln je. Kt wad,kulukili2.. nanti bukaan cepat ...belon tu jatuh je dah 4cm..doa bnyk2,mkn kurma,minum air yassin,suh suami buatkan,bnykkn berjln.sy alhamdulillah, belon jatuh lps 12j, pastu msuk labour room, 4j kpla baby kuar dah.

5y ago

Jgn fikir sgt sakit ke tak,bg sy masuk belon mmg tak sakit,cuma tak selesa sbb dia tergantung dlm..kencing berak mcm biasa..anggap je ni pengalaman yg tak dpt sis lupakan smpai bila²,

Sy masa ank first kene induce...masuk ubat 2kali..masuk belon sekali..belon tu mcm straw getah...doc akn picit air dalam belon tu..n belon tu akan mengembang...bila dah besar belon tu..belon tu akan keluar...tpy sakit dier allah jew yg tahu....

5y ago

Time nie sy dah sakit n trbaring atas katil....doktor xbg bgn....sbb doktor suruh buang air sblm induce ubat or belon....sy overdue 40w4d....

xpernah ade pengalaman. tp setau sy induce mcm tu sng nk tau bukaan berapa sbb bile da smpai bukaan y ditetapkn tu belon tu jatuh sendiri

5y ago

org ckp induce ni pkai cra apepon sakit die tu sma je... tp rsanye kl belon tmbh rsa krg selesa la sbb mesti bole rsa kn belon tu

Kwn pernah kena kaedh belon ni. Dia ckp senang n x rasa sakit.. Nnti lau kncing dia jtuh

Semoga dpermudahkan urusan sis