induce

salam mommy.. nk tanya pendapat mommies semua..antara induce awal atau tunggu shj contraction? td doc ada bg pilihan nak induce awal sehari dari tarikh edd atau tunggu shj sehingga ckup 40weeks.. & sekiranya lebih 40weeks tp xde tanda lg kne serah diri+induce.. sekarang sy dah 39w 1d..scan ok xde ape2 mslh.. cuma hb sy low (10+).. ada mommies yg pernah kena induce? & doc induce yg drip atau yg masuk belon tu? tq

6 Balas

Pendapat saya kita ibu2 ni sakit constraction sebenarnya.. bersalin tu baby keluar tu x sakit... bila normal sakit la sikit sebab jahit ceaser plak sakit kat perut. Tapi sakit constraction tu xleh bawa bincang. Saya induce juga sebab baby dah 4kg.. tapi x pun 4kg.. 3.57kg je... saya cadangkan biar la awak tunggu tanda kalau baby semua ok n ibu ok. Tapi kalau awak was2 hb low. Induce pun xada masalah.

5y ago

Tak ada... memang last checkup 7/6 tu.. alih2 doc suh masuk wad... so tunggu masuk ubat 10 pagi 8/6 tu start sakit kul 6 ptg ... xtahan sakit n xad tenaga sebab xtdo menahan nak bukaan cm tu.. last2 ceaser...

Tunggu je dulu. Sampai Edd kalau tak bersalin doctor akan bg tempoh lg seminggu. Tak bersalin jugak baru serah diri untuk induce. Mana tau dalam masa menunggu tu baby nak keluar

Sy induce drip...jln bukak 3cm tp sbb sy da leaking air ketuban da 12hrs doc induce jgak.. alhamdulillah kjp je lepas induce trus contraction kuat..sedar2 baby da kluar..

Sy induce anak no3 yg drip.induce sbb jln da buka tp xd contraction lgsg.x skit pun induce..yg skit bile ad contraction

Awk bsalin gov atau swasta? Slalu lps due date doc akn bg tempoh seminggu lg.. Kalo blm nk bsalin jgk br dia induce

5y ago

Lg elok tggu nk bsalin sdri.. Lebih alami proses dia...lgpon org kata induce sakit... Blh bykkan jln itik

Baik biar natural contraction. Induce ni sakit sbb sintetik hormon,dia trigger bagi contraction

5y ago

tq sis☺️