Menu pantang, mana satu boleh mana satu tak boleh mkn sebenarnya?

Saya nk tnya ramai yg kata skrg ni berpantang mkn je mcm biasa selagi kita xde alergik. Tapi xde efek baby ke? Ke mitos je.. Ok contoh mcm snack amik kekacang mcm badam, macadamia, walnut. Boleh ke? Tgok tgok adr yg snacking mcm tu time pantang. Tak gatal? Ke tgu luka baik? Lps tu cendawan tiram atau enoki bole mkn ke masa awl2 pantang? Baby tak sejuk atau masuk angin? Saya ni confuse nk sediakan menu apa nnti.. Sayur cmpur tumis ltk cndawan ok jgk.. Sbb saya jenis x mkn sayur hijau selain salad dan brokoli. Kenapa tak bole mkn bergoreng mcm ikan atau ayam. Mmg wajib panggang rebus je ke? Igt nk beli kedai je ayam goreng atau ikan goreng time x larat msk. Sbb pantang sndiri. Masak sendiri. Nk kene buat lauk frozen jgk sbb nk mudah kan hsband panas kan.. Maklum la awl2 berpantang agak bz berurut la ke klinik la, dkt klinik da berjam. Smpai rmh da penat.. Apa lg yg perlu elakkan? Mknan pedas yg ada cili kan? Lg apa yg x bole mkn.. ikan kembung ikan cencaru tu sume gatal kan, ke bole je mkn? Ikan merah, siakap mahal sgt.. Udang sotong yg perlu elakkan dlu kan.. Air plak mmg kene amik milo , Horlick ngan susu je ek? Kopi 3in1 x leh? Atau igt nak buat air longan barli milk booster tu.. Jgn kecam eh tnya pendapat je sbb risau pantang sndiri tkut salah mkn efek ke kita sndiri atau baby ..

14 Balas

Waktu i berpantang dulu, i tak follow strict sangat. Tapi i makan mknana semua berkhasiat and sayur2 hijau buah dll. Mmg dari dulu jaga makan and amalkan suku2 separuh. Alhamdulillah susu badan pun meriah. Sebelum pregnant pun, i memang jenis tak minat kari/ gulai/ goreng2/ process/ junkfood. I pun memang jenis yg suka makan grill/ soup2 je. So masa berpantang pun menu sama 😆. So tak rasa bosan la. Tapi terpulang la dear, mungkin lain badan lain penerimaan. Wallahua’lam. Tapi, yang pasti, memang kebanyakan dr2 pun advise mkn mkanan yg berkhasiat sebab time berpantang tu lah kita nak replenish balik nutrient dalam badan kita & at the same time kita nak breastfeed baby kita. Sebab breatfeeding ni penat tau. Lepas bf je kebulur haha. Apapun, enjoy your pregnancy and pantang time ya. Takmo stress2 💕