Menu pantang, mana satu boleh mana satu tak boleh mkn sebenarnya?

Saya nk tnya ramai yg kata skrg ni berpantang mkn je mcm biasa selagi kita xde alergik. Tapi xde efek baby ke? Ke mitos je.. Ok contoh mcm snack amik kekacang mcm badam, macadamia, walnut. Boleh ke? Tgok tgok adr yg snacking mcm tu time pantang. Tak gatal? Ke tgu luka baik? Lps tu cendawan tiram atau enoki bole mkn ke masa awl2 pantang? Baby tak sejuk atau masuk angin? Saya ni confuse nk sediakan menu apa nnti.. Sayur cmpur tumis ltk cndawan ok jgk.. Sbb saya jenis x mkn sayur hijau selain salad dan brokoli. Kenapa tak bole mkn bergoreng mcm ikan atau ayam. Mmg wajib panggang rebus je ke? Igt nk beli kedai je ayam goreng atau ikan goreng time x larat msk. Sbb pantang sndiri. Masak sendiri. Nk kene buat lauk frozen jgk sbb nk mudah kan hsband panas kan.. Maklum la awl2 berpantang agak bz berurut la ke klinik la, dkt klinik da berjam. Smpai rmh da penat.. Apa lg yg perlu elakkan? Mknan pedas yg ada cili kan? Lg apa yg x bole mkn.. ikan kembung ikan cencaru tu sume gatal kan, ke bole je mkn? Ikan merah, siakap mahal sgt.. Udang sotong yg perlu elakkan dlu kan.. Air plak mmg kene amik milo , Horlick ngan susu je ek? Kopi 3in1 x leh? Atau igt nak buat air longan barli milk booster tu.. Jgn kecam eh tnya pendapat je sbb risau pantang sndiri tkut salah mkn efek ke kita sndiri atau baby ..

14 Balas

Berpantang blh makan apa apa selagi man awak takda allergik terhadap makanan tu.. 1st bby sy czer.. itu tak blh makan, ini tak blh makan, ini gatal ini miang lah bagainya..susu sy drop sgt teruk... sy stress sgt sgt.. mcm nk dicubit cubit je bby waktu tu... rasa stress rasa nk meroyan.. bila husb take over jga sy dalam pantang, sy more relax.. 2nd bby czer,mmg fully husb jga dri awal, makan lah makanan selagi mana benda tu tak allergik, & berkhasiat.. susu mmg byk ya, melimpah limpah.. sy happy, sy tak stress.. makan lah goreng2 kalau nk makan, makan lah pedas kalau nak makan, bykkan minum air, sayur hijau utk lawas.. CL yg dtg berurut pun, pesan jgn stress, mkn maknan berkhasiat.. Certain org tak mnum kopi sbb kdg susu blh drop.. ada jgk bg org lain, kopi ni jd milk booster.. sy mnum kopi&nescafe.. susu lg byk.. mgkin sbb mood happy, so produce lg byk.. Pantang lah cara awak, selagi mana bnda tu tak susahkan dri awak & husb awak