Assalamualaikum Semua Mommy ?

Saya nk tanya saya chckup mnthly dekat klinik swsta, tapi saya bercadang nak bersalin di hospital kerajaan dekat ampang, perlu ke saya buat juga buku merah di kk sebab ada kawan di ofis kena marah dgn stff nurse hospital gov klang sebb xde buat buku pink lagsg. Kalau kita bawak buku yg chkup monthly di klnk biasa tu je tak boleh ke? Sape mommy ade pengalaman boleh kongsi ke? Saya dah 36weeks, klu perlu buku pink knelh saya pgi kk utuk dptkn buku pink tu

4 Balas

sy masa anak ke-2 dulu (2016) sy berklinik dekat swasta je. Tapi sebab nak bersalin dekat hometown, masuk 28weeks tu sy balik Sabah. Dekat kg klinik swasta mmg ada dekat pekan/bandar sj, so sy daftar kehamilan dekat kk juga.. masa berklinik kat swasta tu memang ada buku rekod kehamilan jg, so sy bawa buku tu je bagi dekat nurse sana.. dorg tak buka pn buku pink baru, just guna buku yg sama dr klinik swasta tu... dan sy bersalin dekat hospital kerajaan jg.. Adik sy pun berklinik dekat swasta jg tp masalahnya klinik tempat dia check-up tu tak ada buku..rekod dlm kertas sj.. dan rekod tu dia fail kan dan bagi dengan nurse kk sblum EDD dia.. sama juga klinik kk tak buka buku pink jg.. just rujuk dari rekod dr swasta tu..dan check-up seterusnya smpai lah masa bersalin tu pun semua rekod dlm kertas jg ...ini situasi kat Sabah lah.. Skrg sy pregnant anak 3 pula. Plan nak bersalin dekat JB sj this time sbb anak sulung dah sekolah..sy masi buat check-up dekat klinik swasta. Kawan2 sy ramai bgtau pengalaman dorg bila berklinik kat swasta, lepas tu nak bersalin kat gov, kena marah nurse.. sebab nya tak ada buku pink tu..ada yg dah bersalin kat klinik/hospital swasta , lepas tu nak buat klinik anak-anak pula dekat kk, pun kena marah nurse juga ... haha.. akhirnya, sebab tak nak timbul masalah nanti, sy buka juga buku pink tu sis... in case kandungan berisiko kan sebab usia dah 30-an dan sebab sy masih berbelah bagi nak bersalin swasta or gov.. so, sy buat je check-up dua2 tempat swasta dan kkia

buku pink tu kena buat. jadi apa2 nnti susah. in case kita nak beranak kat swasta silakan tp akqn dtng kalau kita tak mampu ke kerajaan juga kita refer..

Boleh je buat buku pink kat klinik swasta dn bersalin di hospital kerajaan, xada masalah janji ada buku pink...

5y ago

Mksudnyer tak perlu buat buku di kk ye, boleh trs pergi hospital kerajaan dan bawak buku klnk swsta berikan shj ye?

X de masalah chekup kt swasta.bersalin di hospital kerajaan.asalkan chekup tu ikut prosedur