Buku Pink

Hye mommies! Sy dah 5weeks pregnant. And plan nak buka buku pink next week. Sy nak tanya.. Buku pink mmg boleh buka dekat kk government saja ke? If only dekat kk gment, lepas buka buku pink tu boleh ke buat monthly check up dekat hospital lain? Contoh hospital swasta ke.. Thank you ?

15 Balas

buku pink boleh buka kat mana2 klinik @ hospital & kk yg terdekat...sy buka buku pink time 7week kat hosp.swasta & doc.pakar nasihat buka juga kat kk yg terdekat...smpai kat kk yg terdekat, nurse bgtau xpayah dah buka buku pink baru, sbb buku pink dr hosp swasta dah lengkap dgn reg.no..so diorg nasihat bawa je buku pink tu kemana2 hospital @ klinik @ kk yg kita rasa nk checkup...diorg akan smbung je dalam tu..xde masalah..yg penting ada buku pink sbb smua maklumat kesihatan ibu & baby ada dlm tu😊

boleh je...kelebihan buku pink if kt tiba2 kene refer hospital kerajaan nurse x bising... dan ada semua rekod.. if p swasta pun bg je buku pink tu..doc akan isi juga dlm tu... i sll buat tu... lepaa bersalin sll klu jd ape2 kat bby biasanya hospital akan transfer ke hospital kerajaan. so better kene ada buku pink.

Saya rasa better dapatkan kepastian kk mana awak nak buka buku pink.. sebab yg pastinya kena bawah 12w buka buku dah.. tapi seawal mana tu tak semua kk terima 8w ke bawah.. saya nak buka masa 6w, nurse suruh dtg masa 9w.. dia bg hari terus sesiap..

5y ago

Sama la..sy kol bfore dtg..so dlm kol drg bgi date appntmnt

Ade sesetengah kk hnya trime bile dh masuk 8mggu..baik call dlu kk tdekat utk kepastian..takde la balik tangan kosong je kalau tak dtrime lg

better call dulu KK utk buat appointment buka buku, nnt KK akan mntk buat scan kat klinik swasta dlu, selalunya 8w keatas buka buku.

boleh buka di mne2 klinik gov / swasta..just bw buku pink tu klu nk sambung / buat check up di klinik lain

Masa saya 7 weeks, nurse bagi date untuk buka buku pink dan datang buat buku pink masa kandungan 9 weeks..

5y ago

Ha sama lah kita.. Tapi tengok klinik juga kot kan.. ☺️

Kbykkn kk sume 8 week ke ats bru ley bkak buku,sy hr tu 6 week dia x kasik bkk lg

4y ago

Smela dgn Sye dtg Chek pregnant trus buka buku mse tu tu pun 5 week .smua klinik tk SME ade yg dia buat trus .mse Sye tu drg tkde ckp pape Sye dtg trus buat buku sbb ank first .

better call dulu dan set appnt. Lagi² musim covid skrg ni

awak dah pergi scan je? ada nmpk kantung tak?