mntk pendapat

Saya nk mntk pendapat momies smua salah ke apa saya buat . Anak saya belum msuk sebulan lagi waktu bnda ni jadi.First time family dtg rumah ramai ramai tngk baby,family ni jenis ckp kuat kuat kecoh mcm tu.Masa dorang dtg baby tido and kuat terkejut 2 disbbkn suara family ni smua. Second time dorang dtg untuk celebrate birthday my sister.So saya dh decide nk bwk anak ddk dlm bilik je sbb kesian terkejut 2.Tapi yg family pikir lain,ckp saya kedekut anak tak kasi pegang n tngk baby.Smpai lh baby dh msuk sebulan dok mengungkit dkt my mom psal ni kata masa akikah xnk dtg itu ini.RASA RASA SAYA SALAH KE BUAT MCM TU? Saya tak bagi tetamu mak saya pegang and cium baby sesuka hati.Tapi mak tetap main bagi je baby kt tetamu .Bila saya ckp psal takut dpt penyakit kulit,mak akan ckp "dorang tu lagi tua pengalaman lagi bnyk dri kau" saya sakit hati sngt tapi x mampu nk lwan sbb takut sakit kn hati mak.Ini salah saya jgak ke momies2??Stress sngt bila husband nmpk tetamu cium cium pegang baby dia akan pnggl saya tnya knape bgi tetamu buat mcm tu pokpekpokpek saya jgak kena bebel.dngn tngh berpantang rasa nk bwk lari anak ddk jauh jauh

21 Balas

Sis.. ank sis kan, so jgn peduli ckp2 org keliling, keluarga pun.. ank kita kita handle cara kita.. xpyah layan dorg ckp.. mak sye pun cmtuh.. nk soh dgr ckp dia je.. ank sye umo 2 bulan dlu dia soh sumbat nesturm kta dak tuh asek nanges sbb lapar.. nseb sye nih mmg degil, keras kpala.. klau sye pun dgr ckp dia xthu ape jd kt dak tuh skrg.. ayat dia tuh lah, dia lg thu lah, dia lebih dlu mkn garam, dia ank 6, smue dia wt gituh, hdup smpai skrg.. pastu nk bwk ank sye g mne2 xgeti nk tnye dlu.. pastu husband blek krje tgk ank xde ngn sye, sye kne bebel.. sbb tuh sye syukur sgt pilih utk duk sndri.. nyewa pun xpe lah.. yg penting my kids my rules.. 🤭🤭😁

5y ago

Duk ngn mak ke duk sndri sis?? Payah mak sis tuh.. dia cm xsuka je ngn menantu.. hoho sama cm mak sye.. smue menantu dia xbetul, menantu itu menantu ini, xbrkenan je ngn menantu dia.. 😅😅

Pedulikan dorang tu sis. Saya sebelum beranak rituh pon dah kabo kat suami siap2. Orang datang jgn bagi pegang & cium. Letak je dlm babycot. Masa akikah pon baby dok je dengan saya or suami. Tu pon ade jugak makcik2 suami ni mengata saya tak buat keje, tak tolong mak mertua masa kikah rituh. Erm, kalau anak saya ni tak meragam merengek memang tolong dah. Mak saya pon paham. Pelik. Datang pon jarang, nak mengata itu ini. Biar anak sihat. Orang mengata. Lantakkan dorang. Jangan anak tak sihat orang mengata tak pandai jaga anak bagai.

5y ago

Tu lah mentality dorang...sdgkn slama kita knal mak mntua x lah d biarkn sndri buat kejo..tgah bpntang n ada ank kecil. Mcm mna nak buat krja?kan..takkn nak bgi drang..bkn drang dpt bgi ssu bdn pon..at least 6bulan usia baby bru dpt trik nafas lega nak buat itu ini..sbb msa tu baby bleh mrangkak, boleh main sndri..boleh mkn biskut wktu dia nangis..boleh main dgn baby lain..kekadang org yg mentality dia mcm ni tak bleh blah lngsung..

Mcm pelik plak mak sis ni.. takkan taktau baby baru lahir, bkn nya boleh main sgt pon.. tngok diam2 dh la.. takpayah nk usik2 ke nk cium2 ke.. mmg org tua lg byk pengalaman.. tp rasanya dlu tk byk penyakit mcm skrg kot.. nk2 lg kalau jenis org tua yg dh tau sakit tp taknak pegi hospital n mkn ubat.. sis buat je la apa yg sis rasa btul.. anak sis.. sakit dmm dia, sis jugak yg tanggung.. bkn depa.. lps ni kalau diorg nk dtg rumah lg, bg la alasan apa2 supaya diorg tk dtg.. bincang dgn husband elok2..

5y ago

Yg dtg kebanyakkan tetamu mak so dia yg kata boleh ke x dtg melawat tanpa tnya.Tetamu pulak jenis bebal nk dtg mlm lh time maghrib lah

kalau mak saya sendiri saya melawan je...penah jd dlu ms ank first sedara suami saya penah kata dkt saya...ehh kita mai kenduri depa nak balik dah...kebetulan kenduri akikah anak tu buat di rumah mentua...saya tarik muka adik ipar perasan...lantakla...nsib baik sy tk menjawab balik...pastu tkda nya nak buat knduri di sana sbb tk mau jmpa sedara yg mulut cam apa lagi....anak kita sukati kita la...lantakla nak kata kita sombong...nsib baikla lepas2 tu tak jmpa dh sedara tu

5y ago

Hmm saya jarang jmpa sedara tapi mak slalu jmpa.Nnti dorang akan berckp mcm mcm dkt mak saya psal saya tu yg buat mak malu.Katanya

Saya dulu ank 1st mcm tu la..anak 2nd saya da bsalin pun sy xde update apa kat fb ke ig ke kata da selamat bersalin dgn harapan sedara2 ni xalert la yg sy da bsalin..tp ada jga yg dtg tu pun mana yg tau jela..bila diaorg dtg sy minta dri masuk bilik kata nk susukan baby pastu baby da tdo sy temankan je..xpayah sibuk nk keluar bilik jga..nnt mak sedara da nk balik dia just jengok je, baby tdo diaorg xdela nk angkat2 baby bru tdo..dlm hati saya selamat...

5y ago

Sy sbb husb kje jauh mmg pantang ngan mak..so sy mmg buat xreti je..dia bising2 pun sy buat apa yg sy nk buat..sbb lgipun ank sy jenis kalau mnangis tu lama..lps sedara da balik saya cakap baik2 yg mak bkn tak tau ank sy camana kalau da mnangis tu..dia sndri pun tak tahan smpai suruh tukar nama konon nama ank xsesuai sbb tu asik nangis je..lagi nk suruh org pgg2 ank sy..dia asik cakap bnda sama, saya pun ulang bnda sama tp cara berhemah la..walaupun geram jga sbb mcmla dia je ada alasan, saya pun ada alasan yg lg relevan..lma2 dia cam bole terima..

sma laa gan sy..dlu msa first baby pn sume nm dkung n cium²..kdg² ad yg hsp rkok laa,brpeluh laa..sy pduli apa,sy mrh je dorg..drpd anak sy dpt pnyakit,lbih baik kte elak kn..kte lahir dye ckup sfat..xkn nk bg ad pnyakit ble dh lahir..btul x..skng ank sy dh sthun 6 bln,arito wan belah suami sy bg kuih bahulu yg dh brkulat kt anak..sy trus buang jauh²..wan sy mrh knp buang rzeki..tu kn mknan..ye,sy tau tu mknan..tp klu dh xelok xkn nk bg prot bby tu sakit.

5y ago

tu laa..niat kte sbnrnya nk jaga ksihatan anak..xslh klu dorg nk dkung atau cium anak..tp bia brtmpat..

Sy hritu mmng bwak ank msuk bilik.dgn buai2 angkut.nak2 pulak mse rya bru ni.ank pulak jnis colic.lg mncabar tpi sy tegas dgn fmly.2 ank sy.n sy blh decide.mak bapak xblh msuk cmpur urusan ank2 bile dh kwen.n sy mmng jnis tegas dri dlu😂 so far my mom n dad mmng ok sbb deorg memahmi.alhamdulillah la.sbb husb pon xbg org rmai nk pgng2 pe smua sbb bby still xde antibodi sndri lg.hope sis tegas sikit la

5y ago

Bila saya ckp husband bebel kt saya mak akan ckp "bela lah suami tu nnti susah mak jgak yg tolong" rasa nk nangis

Sbb mslah ni lah sy tak buat akikah dan knduri anak slpas 7 hari klahiran..lgipun knduri n akikah ni boleh je buat bila umur baby lebih 3bulan..terus terang wktu knduri time pantang ni bikin stress..mana nak tanggung sakit, mana nak tidurkan anak, mana kita punya tnaga dah low..kenduri ni adalah atas perbincangan suami isteri.

5y ago

Betul.Saya pon pikir bnda yg sama

Ank sy pernah kene influenza A ms aqiqah dkt rumah MIL sy ingat lg same kes mcm sis sy ckp dgn hubby tp hubby xbleh bt apa coz parent die ramai & cucu sulung ms 2...tp lepas je kenduri bdn ank sy pns sgt2 smue cemas ms 2..Alhamdulillah cpt g hospital trus kn quarantine 2 wk smue org xbleh tgk accept mum & dad je.

sakit hati pulak bace.. manusia mmg mcm tu.. kite yg mengandungkan 9 bulan dan terok2,org lain senang je nk bagi penyakit dekat anak kite..bkn dorang yg tanggung nanti kalo anak kite sakit.. sound direct je sis..ckp mcm ni, zaman dlu dengan skaranflg lain..zaman dulu penyakit xde..skang ni mcm2 penyakit ade..geramm!

5y ago

Geram jgak ni.tapi sbb family sndri tu yg jdi x tau nk buat apa