Redha atau penat

Saya nk luahkan sedikit,saya hamil anak ke 7,sy penatlah dgn suami..dia mcm tak pernah ada anak..atau tak pernah nk faham mcm mana keadaan ibu mengandung .dgn nak urus anak ²,anak yg besar pulak duduk di asrama..sebelum ni say aad aank istimewa terlantar,tp anak sy dah kembali kepada penciptanya..kdg2 penat ,atau saya betul 2tak larat..tp dia mcm tak nampak je..takkan nak kene saya suarakan baru dia tahu saya penat..dulu kerap bertekak..to sekarang ni saya terus terang kata..sy penat..penat nak cakap apa2,dlm masa yg sma sy jyga nak redha supaya sabar sy ni dapat balasan yg baik disana .

5 Balas

lelaki ni berbeza dr perempuan. Anak ramai mana Pon dia mmg kene perlu diberitahu kalau nk suruh ap2.atau nk nk mnx tolong pape.sbb tu penting komunikasi sis.. knp ramai yg makin ramai Anak,tapi rs makin jauh ngan suami? sbb ni lah... komunikasi dah makin kurang. beban penat tanggung sndiri seakan kite nak redha.. lastly sbbkn kata nak redha tu hubungan pulak jd hambar akibat dr tekanan tu . sbb tu kene ad pillow talk malam².. luah awk penat. mintak ngan suami utk amek bahagian dalam menjaga Anak. sbb Anak tanggungjawab bersama. bila2 free awk mintak ngn suami utk ber me time . supaya dpt isi balik tangki emosi awk tu.biar je suami jaga anak.bru dia tahu penat mcm mana nak jaga Anak ni,uruskan bukan sorang dua.haa tgok msty dia akan hargai awk.sbb mmg penat pun nak jaga/urus Anak ni. lagi satu,bila nak bincang ngan suami utk elakkan pergaduhan/bertekak..kene discuss time awk rasional.. bila awk smpaikan sesuatu dgn rasianol.insyaAllah apa yg nak awk smpaikan tu diterima. suami sy pun mcm tu awk,nak kene suruh banyak² Kali jugak. bila luah,berubah kejap. Lps tu kene ingatkan balik. gitulah sebahagian lelaki. InsyaAllah dgn sabar awk tuu,Allah gantikan yg terbaik utk awk. awk Ibu yg hebat,isteri yg kuat. InsyaAllah awk boleh lalui semua ni sbb tu Allah uji awk.. cuma kene Cr punca Dan ubah mn yg patut. jgn biar kan culture pendam tu dlm rumahtangga.boleh jd barah yg buatkan calar rumahtangga awk.insyaAllah sy doakan awk dimudhkn urusan ye..

bukan tak pernah nak bg tahu..sy pernah cuba pillow talk dgn suami..oklah 2 hari,lepas tu jd balik..tambah sekarang kami dah pindah tinggal berdekatan dgn rumah ayah dan adik2 dia..suami pulak mcm semua hal nak seattle kan keluarga dia .katanya ni masa nk balas jasa semua keluarga dan adikberadik dia..lepas anak istimewa sy kembali kepada penciptanya..sybterus macam down,nak bercakap pun hal2 yg perlu je,sbb dia bukan baru nk dapat anak pertmaa..dah anak ke 7 pun..dhlah dgn perangai yg tak nak ambik tahu..tambah persiapan bersalin bayi ni pun langsung dia tak tanya..kebanyakkan barang2 anak yg lepas semua rosak dan hilang masa banjir besar 2 tahun lepas..terus terang cakap..sy ni bakal bersalin ,dah 35minggu pun..doc pun ckp mungkin bersalin awal..tp keperluan baby cuma ada napkin 2 helai..baju 4 helai..pampers pun tak ada,barut pun tak ada..pernah anak sulung tanya bapa dia tak nak beli barang baby ke,tp dia jawab ayah nk kene betulkan rumah atuk lah..adik dia nk pinjam duit,sbb nk balik kg suami lah ...memang mkn hati..mohon doakan sy kuat..sy harap sangat redha dgn semua ni..dkm masa sama..penat nk ulang benda sama..

10mo ago

sy dah cuba minta tolong pd bapa mertua,tp bapa mertua pun memang dah tak bekerja..dah tak tahu nk minta kat sapa..sy pulak anak angkat..lepas mak angkat sy meninggal,tak sempat su tahu siapa keluarga kandung..adikberadik angkat pulak bila dah kahwin,tiba2 mcm pinggirkan sy..sy ada cuba mohon di fb,tp tak ada sudi nak bantu..dpt baju,barut,pampers untuk pakai masa di hospital pun cukup..dan tuala wanita..kat rumah boleh lah bg anak pakai napkin,dan cuba gunting kain batik..buat nappy baby..

Nk x nk kena terus terang juga. Kalau berdiam diri awak yg akan makan hati. Dan lelaki nie die x tahu kalau kita x ckp dgn die. Lelaki bukan mcm perempuan. Bahasa kias2 pun diorg x faham. Dgn lelaki nie kena ckp straight forward. Kalau nk minta bantuan, bgtahu. Nk itu, bagitahu. Lgpun awak tgh hamil mmg perlukan bantuan drpd suami juga. X kn semua benda awak kena buat sendiri, nnt makan diri awak dan juga kandungan awak kalau x cukup rehat. Apa2 kena juga berkomunikasi dgn suami. Tp jgn lah bila time die balik keje tu semua awak terus shoot die ckp mcm2. Biar die reda ambik masa dahulu, die dah makan kenyang, br awak ckp dgn die awak nk minta tolong.

sy pun skarang peknen ank ke 7..ape y sy x puas ati sy akan cakap..sy bgtau dgn keadaan y sarat skarang x mmpu nk bt ape lbh2..tp alhamdulillah suami x pernah push or bising klau sy xblh nk uruskan umah..dapur.bile ada komunikasi bgtau dah x larat nk naik turun basuh yak2 ank..kemas umh or ape je die akn bt.kdg laki ni bkn cam ppuan..kdg kne suruh dn ingatkan blk.

Kena bagitahu awk penat. Kalau nak pendam semua sorang2 buat apa kahwin? Kena tahu tujuan berkahwin tu untuk apa. Bukan untuk dapat anak je. Anak 7 dah tu sis sepatutnya dah pro dah bab2 komunikasi ni. Kalau tak cakap dan memilih untuk redha mmg penat sendiri je la.. rugi aaa kawin tp semua sendiri... huhu