stress & penat

hi mommies .. maaf la sy nk luahkan perasaan tbuku dlm hati ni .. xde tempt nk meluah perasaan .. sy ad sorg toodler 1y + girl..skang sy tgh pregnant yg kdua insyaallah mei thun dpn duedate..sy suami & toddler tggal bjauhan drp parents & parents in law..sy & suami dduk umah swa.. straight to the point..sy tsangat la penat dlm kja sharian..handle toodler lagi nk masak lagi dgn house chores yg tapena habis..kdg toddler slalu sepahkan rumah & sy jrg benarkan toddler explore bnda lain sbb sy x suka umah bsepah & mls nk kemas umah 2,3 kali..kdg2 ad jgk tgk mommies yg lain bgi je anak diorg explore mcm main beras ke ape ke conteng2 krtas ke..tringin jgk nk buat mcm tu tpi sy xsuka umah bsepah sakit mata mmandang..kdg ksian tgk toodler main sensorg tpi DLM mse yg sme sy kne masak..nk tapau mkanan bukannye murah..suami blik Dr ofis trus buat delivery (rider)..bile dia balik umh barula dia tolong2 sikit ape yg ptut..kdg2 klau sy stress sy slalu marahkan kt toodler atau suami sy..kdg2 ksian jgk tgk anak kne marah yela dia taktau ape tpi sy da xboleh tahan sgt perasaan ni 😢 rse penat sbb tkejar kjar..ad org ckp buat kje mse ank tido..hmm X menyempat nk buat kje bru je nk start buat kje ank da bgun..ad org ckp manage masa dgn betul..sy slalu j manage masa tpi still X sempat jgk .ank pulak tdo skjap sgt skang ni sbb dia dlm fasa nk bmain..kdg2 je sy main sma2 dgn toodler sbb sy penat bila sy penat sy rse nk tdo & akn tido terima kasih sbb sudi bace pjg lebar ni..sesungguhnya sy tsgtla stress & penat smbil taip smbil kuar air mata

2 Balas

It's okay awak. Faham penat jaga toddler tu mcm mana + awak pula tgh pregnant kan. Mungkin awak boleh biarkan toddler main n explore everything dlm rumah, tp x perlu kemas 2, 3 kali bila die dah sepahkan tu. Mcm sy, anak 2 years plus, mmg rumah bersepah dgn mainan die sahaja. Tp sy biarkan sahaja. Die nk sepahkan, sepahkan. Nnt sy dah rehat2 @ husband sy balik keje, sama2 lah mengemas skali dgn anak. Kalau nk ikutkan keje rumah nie mmg sampai bila2 x kan habis. Keje mengemas pun sama. Sekali kita mengemas, lpastu anak sepahkan semula.. Lastnye sy biarkan sampai ke mlm. Bila nk masuk tido br semua kemas mainan tu. Mata nie mmg sakit tgh rumah bersepah, tp sy dah x kira, hehehe sakit badan penat2 badan lagi real, sy tutup sahaja mata. Bila time tido, sy biasanye mmg akan tido skali dgn anak waktu siang. Tp tu lah, sy working mom, 1 hari sahaja cuti dpt tido teman die waktu siang tu.

faham..sy 7 org ank..plg kecik bb 2bln..2 y bersekolah..y lain blm sekolah.sy x Kate sy ibu y hebat tp sy pn ada melalui perkara y sama.d awal bersalin y ke 7 bb jns high demand smpai ank2 lain terabai dari segi mkn dn lain2..ptg baru blh bt kje sikit sbb suami blk..mlm pun kurang tido dlm 2/3jam je sbb bb asyik mnngis.penat segala penat sgt.tp sikit sbnyak dh blh handle slow2..ape y sy bt..sy masak simple2..bg ank main bg buku or mainan..sementara blh jemur baju..kemas umh.bile tghri siap keje..ajak ank2 tido same2.kite cume perlu rehat skejap pun xpe utk segarkan badan..so tido tghri.normal penat masa peknen ni..tp kena lbh kuat sbb nnt nk ada bb plak..xtau bb jns y jns camne..so persediaan mental fizikal tu kena ada.klau bb y jns tido x byk ragam alhamdulillah.