Makan Hati. ( Sekadar Meluahkan)

Saya ni mudah terkesan kata2 orang, terutama mertua.. After kahwin, life sy byk berubah.. Dr boleh beli mcm2, lps kahwin terpksa batal niat sbb kena jimat cermat.. Tp xpa yg tu, sy redha. Xsemua kahwin terus senang & xda ujian kan.. Alhamdulillah selepas 5tahun,kehidupan kami makin okay.. Saya pn ada buat bisnes kecik2, utk beli keperluan sendiri sebab xnk mgharap duit suami bg bulan2.. Tp yg saya terasa sgt, mertua sy selalu belek brg sy beli.. Cth klo slalu pakai bju dia xpernah nmpk saya pakai masa pergi melawat dia, dia akan perli.. Dia akn kata jgn beli boros sgt, pakai ja brg(baju) mana ada.. Kalau nampak tudung pula, habis dia tya beli brpa, dekat mana.. Padahal bila pesan kt suami suruh beli mcm2, sy pula xkisah hrga brpa.. Pdahal brg mertua lg mhal dr sy... Brg sy pula byk beli time sales n clearance, kdg bundle ja cuma sy ni agak padai pilih so nmpk brg mcm mahal.. Kebanyakkan brg beli guna duit sdri, duit suami bg pn just beli brg ank dan keperluan.. Cuma terasa mak mertua selalu mrendahkan saya, maybe niat dia nk suruh jimat tp ntah la.. Xtau la nk bg hati ni xterasa mcm mna.. Byk suruh abaikan, tp hati tisu susah juga.. Kata2 suka mlekat dekat kepala, hati pn rasa makin menjauh?

23 Balas

Situasi sis lebih kurang sama mcm ex-lady boss sy, dia selalu share pasal dugaan dia masa awal2 kawin(lady bos sy cina😙) , mak mertua dia rajin dtg ke rumah lah nti suka suka check brg dlm rumah. Kalau dia tak pernah nmpk brg tu mcm baju ke handfone ke and whatever mula lah start tanya harga berapa beli kt mana apa semua. Semua benda dia nak tanya, sampai brg dlm bilik kelamin pun dia check tau padahal tak patut lah kan smpai bilik tido pun nak masuk selongkar brg. Dia nasihatkan lady bos tu jgn boros kesian anak dia cari duit penat2, padahal laki dia ok je ada je duit kan. Sampai satu tahap dia dah tak bole sabar, dia fikir kalau tahan je sendiri sakit hati, so dia menangis sepuas puasnya lepastu terus jumpa mak mertua ckp kalau dtg rumah jgn mcm ni, jgn mempertikai kan apa yg dia dan husb nak beli, jgn nak tanya beli kt mana harga berapa jgn tanya. Dtg rumah sini bole tp jgn selongkar brg check apa semua sebab kalau mak terus mcm ni sy sakit nti mak pun sakit hati. Kan senang tak payah fikir jgn serabutkan kepala nak fikir berapa harga brg itu ini. Tp dia bincang baik baik lah. So lepas dah bincang mcm tu dgn mak mertua dia, terus mak mertua dia x pijak kepala dia. Settle dia ckp 🤣 Kesimpulanya, terus je ckp klo kita rasa sakit. bia dia tahu tak semua benda nk kena ikut dia kan klo x awal2 kita kena pijak

SME lh ngn mentua sy.. tp sy X pk baik.. SBB sme2 pompuan kn tau dh niaT dye klu tanye2 cam to.. nk2 LG klu ckp duit laki kite bg.. eh dye Pon nk.. segale bende nk.. klu laki bg 1k dye nk double.. klu sy lh time dye ckp mcm toh bzy body sngat sy menjawab je.. "bli pki duit sndri blh la bli mahal2 nk harap kn laki banyak nau nk dbele X pe lh bele dri sndri je lh" walaupon sbnanye duit laki sndri.. klu X ckp mcm to nnt dye mintak LG duit kt laki kite.. awk X blh lembut lh tegas sikit jngn buat org pijak kple walaupon mil.. mak Pak kite X pnh susah kn kite siap bg duit blanje LG tau ank susah.. tp smpi fmly blah laki suke susah Kan dh bg duit blanje eh tngah Bulan nk LG.. ank ramai yg ne jugak yg dye nk kikis smpi nafkah ank Bini X dpt.. klu nk dbeza kn fmly laki sy ngn sy jauh beza.. pemikiran dorg trlalu kolot smpi spender jiran sblah Pon nk tau colour ape .. nsib laki X ikot prngai dorg klu X bye2 lh..

Ade mak mak kadang cemburu. Sebelum ni anak die jaga dia. Dh kawin mesti anak ke isteri and org tua ni bila dh makin tua die makin sensitif and kuat cemburu. Die tyn soalan ke ape ke jwb je beli murah ke atau org bagi. Mmg ade mak mak ni jenis cemburu. X boleh nk buat ape. Layan kan je. Sye ade kawan yg mak die mmg jenis jeles. Ape yg die buat semua salah. Tu anak sendri die jeles. Tapi nk buat mcm mane dh perangai mcm tu. Layan kan jela. Nk melawan derhaka pulak. Jadi lapangkan dada je die mampu buat

Cuba banyakkan sembang dengan dia. Dalam bersembang tu selit2 kan la jugak pasal apa yg sis buat untuk bantu ekonomi keluarga. Mungkin dia taktau dan ingat sis kerja duk perabis duit anak dia je. Biasalah org tua kan. Kita yg kena bg dorang faham. Lepastu sometimes belikan jugak sesuatu untuk dia. Ambil hati dia. Masa nak bg tu cakap la, "ni sy ada belikan tudung untuk mak, alhamdulillah ada la rezeki sikit hasil buat bisnes online. Mak doakan ye moga rezeki kami dilimpahkan lagi".

Saya pun kadang rasa mcmtoo.. Tapi sy selalu cepat2 pikir positif dan kata kat diri sendiri, hidup aku, aku yg pilih.. Buat apa aku nk layan org negatif nie even mak mertua.. 😊apa penting,saya dan husband jea tau mcmmana susah senang kita hidup nk dpt kn apa yg kita ada sekrng.. Awk kena sadokan hati k.. 😍 mesti boleh punya.. Perempuan memng hati tisu,tapiii bila dh keras.. Jeng3x.. Hihihi

saya hampir 12 tahun tinggal dengan mertua..Ada anak 3 org Yang rapat2 jaraknya...Sekarang tengah pregnant lagi..mmg menguji kesabaran Iman bila duduk dengan mertua...tapi saya buat hal sendiri jer..walau sakit hati menangis sendiri..saya buat pekak buat buta MCM saya tinggal dengan anak2 Dan suami ja..nak tinggal mertua dia xdak siapa2 dah anak pun X ramai...selagi mampu bertahan saya Cuba bertahan..

Semoga sis dikurniakan kesabaran, pertolongan dan kemudahan menghadapi ujian ibu mertua sis yg selalu merendahkan sis. Moga2 satu hari nanti dia berubah. Allahumma Aamiin 🤲🏻💞 Atau sis boleh cuba bagitau dia dalam nada bergurau atau sopan, apa2 yg terbaik asalkan masih beradab dan hormat pada orang tua. Bagitau barang2 yg sis beli tu untuk reward diri sendiri, hasil titik peluh sendiri.

cuba abaikan sis. kalau sis dengan mak mentua. saya dengan mak saudara. pantang nampak sy pakai benda baru semua tanya harga berapa. saya buat tak endah sbb tak nak hancurkan mood saya. saya pikir kenapa saya nak badmood sebab mulut orng lain. apa yg saya buat saya senyum dan balas 'ala ni barang lama tak ingat beli kat mana dan harga berapa' . tu je saya balas.

Sis, insyaAllah ada rezeki. Tak semestinya rezeki berasaskan duit. positive and jgn ubah perasan menjadi sedih sebab effect kebahagiaan keluarga sendiri. Cheer up. Apa kata pakai baju, tudung, seluar, selipar semuaaaa sama setiap kali melawat 😂 tengok dia cakap apa pulaaa. Kalau dia perli, cakap je dengan cara melawat kata tak perasan pula sama. Takde baruz

Ckp balik kat MIL: BKN DUIT SUAMI AKU PUN! DUIT SENDIRI! KERJA SENDIRI PNYA DUIT! SIBUK KNAPA?! Duit suami sy pakai utk brg kami berdua. Lagipun, tugas ANAK mak tu provide sy makan minum pakaian tmpt tgl yg cukup. Klu sy nk lebih semua duit sy. Klu sy, mmg dh keluar ayt ni semua. Nk ckp kurang ajar silakan. Ugt jd menantu blh perli tindas suka hati