Muntah susu balik 😔

Saya nak tanya..bayi sy baru 20hari..sy dah bgi susu fm .. sbb susu badan sy dh xde . tapi setiap kali minum susu.. mesti dia muntah balik ... Dah sedawa kan.. and bunyi dah sedawa dia... Tpi xlma tu dia akan muntahkan susu tu balik.. kenapa yer ? Siapa ada pengalaman ?

1 Balas

Ni muntah yg bebetul keluar memancut dlm amount yg banyak kan, bukan setakat jeluak keluar sikit sikit dr mulut? Mungkin baby ada reflux, lepas sendawakan kena biar dia duduk tegak (doktor syorkan letak dlm car seat) selama 30-40 minit before nk baring or tidurkan baby. Tapi kalau kerap sgt muntah boleh check dgn doktor, takut isu usus tersumbat ke, takpun baby sebenarnya lactose intolerant ke.