Bby muntah susu yg dia minum?

Hye ibu2 knp yer bby klu dh minum susu badan kita.. kekadang mrka akn muntah balik susu yg dia minum? why? blh bgi punca dia? dan cra selesaikan mslh ini. sebb sy klu dia dh minum susu selalu tepuk belakang dia..

4 Balas

Umur baby berapa sis? Baby awal2 memg mcm tu, take time sikit nak sendawa & sensitif skit bhgian perut, memang akan keluarkan susu/jeluak. Cuma pastikan baby sendawa lepas menyusu, kalau susu masih keluar dari mulut bayi maknanya reflux baby tu tak matang lagi. Take time sikit. Nnt dia besar sikit baru okay. Cuma kena sentiasa pantau baby agar tak tersedak or jeluak tu tak masuk hidung.

Memang mcm tu. Yg penting burp kan die. Ank sy pun memula mcmtu. Smpai selalu muntah then kerap tukar baju

terlebih susu tu kot kadang dah sendawa pun muntah susu jugak skit..

3y ago

Betul tu.. kdg dah sendawa pun muntah juga

yg saya tahu Lps menyusu kena sndawakn bayi