Baby kerap jeluak susu, muntah susu

Hi mommiesss nk tnye bayi saya baru nk msuk 1 bulan, dia kerap jeluak susu, muntahh susu baru ii ni, sy tkpasti die trlebih minum susu ke apa, tpi saya risau, sy dh sendawakan dia dah, tpi tibe ii die muntah balik susu yg diminum, btw sy bf +fm tpi sy kerap bf die tu die muntah susu, tiap kali die nk tido dia slalu ngempeng kt sy ,,, sy cuba tidurkan die mse die kenyang, kenapa eh? Sy tkut die trsedak susu je, risauu#firstmom #SeriusTanya #bantujawab

4 Balas

Normal sis. Ank sy dulu bkn takat jeluak. Tiap kli lps susu mmg wajib muntah selambak. Tmpt tido dia pun alas kain batik sbb x sggp nak basuh alas tiap hari. Jadi mcm ni smpai lg dia umur 6 bln. Slow2 ok. Byk kli jumpa paed and paed kata normal je sbb kdg ada sstgh baby organ dlman dia blum matang spnuhnya. So ada lah tu yg berkaitan dgn usus ke perut dia yg blum matang smpai buatkan dia jeluak/muntah balik.

ank sy dulu jeluak susu smpai dekat 7 bulan .. doktor kata normal ..kne bezakan jugak baby jeluak atau muntah ..mmg kne slalu perhatikan sbb takut tersedak ...

1mo ago

nk senang jeluak tu mcm kita kumpul air liur then kluarkan dri mulut meleleh gitu

bley try bg puting tyme baby ngempeng nk tdo tu..

kalau kerap muntah tu, mungkin baby terlebih susu.