cara tidur bayi

saya nak tanya. macammana nak mudahkan anak umur ini tidur awal sebelum pukul 9.30 pm

1 Balas

Salam..hye ncik ahmad..anak ncik ahmad umur brp ea? Dr pnglmn sy dgn husben sy.. kami train ank since dlm hari lg tdokn dia awl wktu mcm 830 mlm or 9mlm ..tp mcm kami bile msuk waktu solat bwk ank solat skLi jd dia tahu runtin.parent dia mcmne... lepas dh siap solat mghrb bwk ank baring layan dia dan dh stat bg ank susu dh n rest brsm ank...kmdian jika nk tdokn make sure lmpu d malapkn sedikit lm kelamaan bby akn tdo ikut timing yg kita setkn..tp pd awl dlu..mil sy slalu pesan..jgn bg bby nangis ms dlm hri sbb nti dia akn asyk nk menangis je.. jd cara sy buat..aslkn nmpk ank mcm nk nangis je trus bg susu cpt2 dan ank xkn jd nangis dan akn lelap.jgn sesekali biakn dia menangis sorg2.. lm2 nti dia ingt dgn cara nangis tnpa henti mak n ayah akn bg prhatian pd dia n akn layan dia asAp.kmdian kita sndri juge setkn timing kita tuk susukn ank..sblm ank nangs make sure setkn stiap sejam tuk susukn ank..jika ank bf lg senang..xpyh bncuh..cukup time sumbat je susu bg dkt ank.. mcm bby baru lahir wktu nyusu adalah stiap sejam..sejam..jd kita setkn time.kita sejam..sejam tuk susukn dia..bia bby akn bg sign bile dia lapa...sblm dia nangis dh nmpk tnda2 dia lapa..trus bg susu..jd bila dia knyng dia xkn nangis dan mudah tuk jg..alhmdulillah smpai skrng ank sy dh umo 5bln waktu tdo 830 mlm.. nti dlm kul 1030 mlm dia akn bgun nyusu..kita bg dia nyusu..kmdian then stiap dua jam..dua jam bgun nyusu.tu bile bby dh msuk 2 bln setengah dan bulan seterusnye..depend pd keadaan bby kenyng n bgun wktu bile...tp make sure sblm dia nangis..dh bnyi mcm nk bgun ke trus je sumbT susu..dia xkn jd nangis..unless klu mak.n ayah xsedar..dia akn kejutkn dgn cara trsendri😉✌depend pd bby..sbb stiap bby adalah brbeza.. di sini sy sharekn link ttg cara tdokn bby...hrp ia dpt mmbntu ncik ahmad...mg d pmudahkn segalanya..aamiin https://siraplimau.com/cara-tidurkan-bayi-awal/ https://my.theasianparent.com/bayi-susah-tidur-penyelesaian https://www.majalahpama.my/papa-ini-kongsi-cara-ajar-anaknya-tidur-awal-waktu-malam-paling-penting-mulakan-sejak-bayi/