Folic acid

Saya nak brtanya jika minum susu frisomum yg mengandungi folic acid, adakah perlu lagi pemgambilan vit folic acid, sdngkan kita perlu ambil 400mg shj??

4 Balas

Perlu sis.. mcm sy ritu even dh minum frisomum... Hb low juge..mmg kena mkn folic asid also susu...br ok..xde alami hb low... Dkt tin tu kan ada tulis dlm susu tu hanya ada brp je folic asidnya..kdg2 kita rs bdn kita dh ckup zat besinya .pdhal byk prlu d topup..sbb bdn kita bkn support tuk sorg je...tp tuk berdua ..tu bila xckup zat besi dlm bdn effect pd tumbesaran bby nti akan alami kecacatan n etc.. bila doc nasihatkan kita tuk mkn..kita mkn la..demi bby dlm kandungan...

4y ago

Most wlcme 😉✌

folic acid perlu di convert pada metabolically active form sebelum diserap oleh badan. kemungkinan hanya beberapa percent sahaja yg dpt diserap oleh badan jika makan folic acid biasa. Skang ad je ubat folate yg dah siap2 dlm active form terus badan boleh serap..

Perlu