Susu lepas kelahiran

Saya nak bertanya, sejurus lepas kelahiran apa perlu buat untuk keluarkan susu, adakah terus pam lepas2 bersalin tu? Jika baby hisap tetapi hisap kosong bagaimana ya? Jika baby tidak kencing dan berak dalam masa 12 jam tu maksudnya tiada susu kah?

6 Balas

Baby dengan sis ka? Kalau dengan sis, direct feed setiap 1.5jam. . Nanti baby akan kencing dan berak. Awal2 susu tu pekat, colustrum.. Nanti lepas 3 ke 5 hari baru susu keluar. Dulu masa kat wad, baby tak nak menyusu.. Nak tido je.. Akak katil sebelah saya paksa saya suruh susu kan baby jugak. Pujuk2 jugak baby. Last2 baby kencong berak jugak.. Kalau tak doc x bg discharge. Good luck sis. Join happy breastfeeding kat facebook sis utk tambah ilmu.

10mo ago

alamak ramai sgt reply tanpa nama. dh slh tengok😅. maaf ya owner. mcm sy haritu pon baby xberak. tapi kencing. awak keep je offer baby susu. sambil baby directfeed sambil awak massage breast awak. selepas baby menyusu awak buat teknik urutan marmet dlm 2minit. kalau boleh susukan baby sejam sekali.