Gastrik menyerang ketika 8week pregnant

Saya mengandung 8week. Dan gastrik rasa pedih sangat ulu hati. Makan je mesti muntah balik. Adakah ini akan membahayakan kandungan? Sampai tk tahu nak buat apa. Nak makan ubat tak berani pulak. Boleh share pengalaman sis semua?

2 Balas

normal 1st trmster muntah2 alahan gastrik. sama dgn sy dulu.makan pon muntah balik smpai muntah kuning gastrik tu..kalau lepas mkn nsi dan mknn berat.. tp sy takde tahap smpai kne msuk hospital on drip. even sy muntah balik pun,sy cover blik makan biskut dan apa2 yg ringan dan Alhamdulillah boleh telan . bg sy mmbhayakan kandungan ni kalau 1 hari tu muntah tak boleh nk telan apa2 langsung trmsuk minum air/smpai muntah darah/lemah bdn muka pucat mcm org langsung xd tenaga..sy rasa better sis jumpa dr.. untuk check keadaan sis mcm mana..mcm sy dulu even boleh tolerate muntah gastrik pun,still jumpa dr minta advice..

Sis boleh consult doktor swasta atau appointment dlm terdekat boleh minta ubat dekat doktor kk . Apa2 rujuk mereka , lain orang lain badan reflex certain ubat ni . Macam saya gaviscon takboleh makan makin sakit tupun sebab org syorkan tanpa saya pi consult doktor . Pi swasta tengah malam sebab sakit sangat dah tu paling dekat , doktor suruh makan dekat situ jugak kalau tak okay dia standby nak call ambulance . Nasib okay lepas makan .