Pedih ulu hati

salam mommies . sy dh masuk 26 minggu . sy nk tnya , normal ke kalau selalu pedih ulu hati ? lepas makan pun pedih sangat² sampai setiap kali rasa pedih , sy kena makan ubat gastrik . walaupun kerap makan , mesti akan pedih jugak ulu hati . kadang sampai tk boleh tidur malam . bahaya tak klau selalu makan ubat gastrik ? sebab klau makan ubat ja sy okay , klau mntak suami urut bgi keluar angin tak menjadi pun . #ingintahu #firstmom #adagastrik

4 Balas

very normal. I pun sama.dr cakap makan kena avoid pedas dan tukar kekerapan dan kuantiti makan. 6 Kali sehari tapi kurangkan portion. when saya kena gastrik teruk I akan unbuckle my bra cuz stomach kita sudah Naik atas. sempit. then I guna Yang minyak angin merah tu. kat Watson Ada. I pun makan cal Mg D dan probiotics dari nutrilite untuk legakan gastrik. semua orang tak Sama cause untuk gastrik so u cuba method Yang mana tolongkan u

8mo ago

ini probiotics.

Normal. Cuba kurangkan portion makan tu and makan kerap. Kurang kan ambil carbo yang complex/ pedas/ berminyak/ bersantan. Biasanya mknan mcmni yang trigger pedih ulu hati tu. Kalau nak ambil ubat boleh, tapi dapatkan advice dari dr dulu samaada ubat tu sesuai atau tak. Take care sis

makan gaviscon pink. time pregnant memang senang kena pedih ulu hati sebab kandungan membesar dan ruang untuk organ kita pun makin sempit. sy pregnant sebelum ni hampir tiap hari makan gaviscon pink tu.

sama lah dgn saya sis, mcm jadi balik masa first trimester dulu..1 trim haritu gastrik terus & dalam mulut pun rasa lain, ni jadi balik 😂