Tak makan langsung

😭 Saya mengandung 11w dh. Tapi Memang x makan nasi tak makan buah..alahan sy sgt teruk 😭 Rasa nak pitam je kalau mcm ni. Ada tak supplement apa2 untuk Hilangkan Morning sickness ni. 😭 stiap hri kalau dh smpai rumah memang x bolh nak gerak lagi. Badan rsa lemah. Sebab tak makan nasi

9 Balas

sama mcm saya skrg 8w4d dr awal tu dah tak lalu makan, tekak loya...pening mcm nak pitam..kalau duduk dapur.. tp masuk kejap2 juga sbb ada anak yg perlu diberi makan...saya masak simple2 je kjap2 pergi depan masa memasak tu.. pagi2 makan oat, bole masuk buah2...lauk2 mmg susah nak telan...kadang nak lapik perut makan nasi kosong aje.. husband n anak2 bnyak bantu la dalam kerja rumah sbb saya 5x mengandung ni la kali pertama mmg teruk menepek tak bole buat apa...pening, nak pitam, rasa loya.. makan pon tak lalu..

9mo ago

saya makan nasi ngan krupuk je kalau mmng sehari x makan sis.. 😥

sama lah dengan saya skng sis, asyik muntah ajee .makan nasi muntah makan bubur muntah..buat bihun sup pun muntah...semua skng kalau lps makan mesti muntah n tekak jadi loya saja😭saya skng nak bertenaga mengharapkan susu dengan roti..tu pun kene roti cicah air milo baru boleh makan..kalau x..muntah ajee

9mo ago

ok lagi sis.. boleh minum milo & cecah roti.. mcm sy air liur ni rsa x sedap manis2 Pahit. so telan apa pun x msuk

memg nasi je ke mama awak tak boleh telan..boleh cuba pasta ke mee @ bihun tu pun sumber karbo..roti pun boleh.. sb sy pun sama mcm awak tak boleh telan nasi..jnji makan sementara nak hilang alahan tu..

Saya amalkan jus mamariam. Alhamdulillah takda muntah. Muntah betul2 sekali je time awal detect prenancy sekali dgn diarhea. Lepas tu tak pernah muntah sampai week 12 alhamdulillah. Nnt sis cuba ya

9mo ago

Collagen takda sis. Ingredients dia delima madu habatussauda badan minyak zaitun minyak kelapa dara and roselle

sy first trimster pun tak mkn nasi.. sy minum susu dgn quarker oat.. tambah buah cranberry.. lepas tu mkn kekacang. bole la alas perut. tp muntah tetap muntah.. yang penting makan.

9mo ago

btabah laa.. tp kena paksa juga mkn.. kalau tak nnt pergi cek, mcm² sangkut.. bp x cantik. gula rendah.. cuba mkn kacang almond, pistachio ke.. benda yg x bbau

sy alahan sampai 12weeks . mmg dari awal lg , xleh bau menumis, xmasak 😢 mkn ubat tahan muntah pun sama je . kena sabar jela awk .

9mo ago

sama sis.. Nursw ada bg ubt nafsu makan. boleh jdi teruk kalau sy telan tu 🤣 sebab nafsu makan tu memang besar tpi Nk makan tu x boleh.

MCM Sy jmpa doktor. dy BG ubat Tahan loya. tp lpas mkn ubat trus tido smpai pagi. sbb ubat tu mgantuk.

9mo ago

MCM Sy morning sickness waktu mlm. bila balik kje je, mula la lembik badan nk muntah. bila lpas bgun tdo tu mmg ok dah... lpastu bila time mlm Sy terpaksa mkn ubat tu utk elak lg truk😢

minum lah susu Calla Milk.. susu kambing tu.. mmg tak ada alahan dari tahu pregnant lagi.

9mo ago

kena try 1kotak susu Calla Milk, tak mahal pun . murah dari susu Similac sis.. hehe.. sedap susu Calla Milk dia tau mcm ice cream rasanya.. dan susu tu kalau minum akan naikkan HB kita dan anak nanti keluar insyaallah sihat.. xda kuning dan anak putih dan bersih insyaallah.. try tgok susu Calla Milk dekat TikTok utk sis nak tahu lebih hehe.

saya Cuba minum susu Calla Milk Sis..Alhamdulillah banyak perubahan..

9mo ago

susu sy tkut tk boleh telan sis