Terasa hati

Saya masih cuba untuk mengandung..tapi saya selalu terasa hati bila ada yg kata lmbt sangat nak dpt anak..soalan2 macam tu sangat mengganggu emosi saya..saya bukan taknak ada baby..nak sangat.cuma belum ada rezeki..

22 Balas

Saya pun pernah berada ditempat puan. Even ada yang cakap mcm2 seolah dia pandai buat anak 😅 Walaupun baru brp tahun kahwin. Memang rasa nak marah tapi masih fikir rasa hormat. Maka Doa, doa dan doa. Mungkin puan boleh jumpa doc pakar puan juga sebagai usaha. Kawan saya pun usaha nak ada anak refer ke hosp. Komunikasi dengan suami pun penting bagi dia faham keadaan kita. Supaya dia bagi sokongan. Selalu memang orang akan tanya isteri bukan tanya suami. Huhu Moga Puan dikurniakan rezeki pada waktu yang tepat. Allah Maha Mengetahui. P/s: dah ada anak nanti soalan nya lain pula. Manusia kdgkala tak fikir soalan tu blh kecilkn hati org🤭 #TAPactiveusers #TAPSupermoms

sabar ye sis..susah kita nk puaskan hati manusia ni... saya penah mengalami situasi mcm sis ni...kawin lambat kena perli,..dah kawin tanya psl anak...bila dh ngandung,diam sekejap.. bila anak dh besar sikit.. mula tanya tak tambah ke? padahal kita mmg family planning..siap ada yg kata ntah2 anak sorang ni je la...maklumla kita ni gempal... lemak banyak.. huhu.. ok.. dah tambah anak kedua... diam la kejap...anak kedua dh besar sikit...takkan anak 2 je.... huhu... adoi.. kalau dilayan soalan manusia mcm ni,kita yg sakit hati...so abaikan je mulut2 manusia mcm ni... semoga sis dan suami dipermudahkan urusan utk mendapat zuriat....Aamin...

ada masa bila dh meluat sgt disoal. boleh la cakap " Ya Allah semoga org ini atau darah dagingnya diuji spt aku" . berapa lama nikah? klau lbih 2 tahun elok check suami isteri tgk apa masalah. dua2 kena check,jgn wife sorang je sbb tak tahu puncanya dri mna.. bila dh tahu punca baru boleh mula usaha rawatan yg betul. jgn ikhtiar tanpa tahu punca nanti sia-sia saja.. jgn jugak tunggu rezeki dtg tanpa usaha.. klau baru 3-4 bulan nikah, sabor je.. awal lagi tu.... ank bukan pengukur kejayaan & kebahagiaan sebuah perkahwinan..

3y ago

30an masih okey lagi.. alaaa che ta relaks je umur 40an pregnant 🤭🤭 umur berapa tak kisah asalkan kesihatan terjaga,tu yg penting.. BMI kena cantik .. seminggu sekali p je jogging ke walking ke ikut kemampuan. saya pun 3 tahun baru dpat sorg, masa pregnant umr dah 29. klau boleh betulkan pemakanan dan kehidupan yg sihat, kena byk positif. mulut org laki zaman sekarang mmg kalah mami jarum. anak bukan sekadar cara or posisi sex semata-mata boleh terus jadi. sementara hidup berdua elok la kaji dulu cycle period sendiri, bila hari subur, apa tanda2 hari subur. lepas tu belajar slowly ilmu parenting, ilmu jaga baby,ilmu breastfeeding.. semua ilmu ni sgt penting sblum bergelar ibu bapa supaya bila dah sampai masanya nanti takde la stress nak handle.. ada anak memang best tapi nak handle tu klau takda ilmu mcm2 masalah akan mula timbul tanpa sedar..

alasan saya selalu bagi: family planning nak bagi kewangan selesa sikit + nak honeymoon lagi dengan suami.. sebab sebelum kahwin dulu ldr 4 tahun.. setahun jumpa 1-2 kali je.. kalau jumpa pun sebelum maghrib dah kena balik rumah.. saya cakap lagi kami memang buat family planning sebab kami bukan orang senang.. saya rasa berdosa besarkan anak saya dalam keadaan serba-serbi tak cukup.. sejak saya buat tak kisah dengan cakap orang, saya tak rasa stress sangat.. itu kalau saya la..

saya faham perasaan sis kerana ini terjadi kpd kakak & kakak ipar saya. nasib baik keluarga kami sgt memahami, tidak pernah mendesak & bertanya bila nak ada anak. cuma ada d kalangan saudara mara yg x understanding saja yg suka menanya seolah-oleh kakak2 saya x mahu menimang anak. dan kakak2 saya ni lah yg paling excited & sgt supportive apabila saya disahkan mengandung thn lps. bagi saya, abaikan semua sindiran, bykkan bersabar & berdoa sebab rezeki itu akan ada tepat pada masanya

3y ago

betul.. akk ipar sy belum ada rezeki. bola sy prgnant, dia support sy. keluarga sy pun x pernah merendah2 or perli2 pasal ank. tp org luar mmg laju mulut mengata.

Sabar ye sis.. Sama lah macam saya.. Macam2 org kata.. Terutama bila baru nk mgandung then gugur.. Habis semua org yg tahu ejek rahim lembik.. Payah nk mgandung la ape la.. Mmg sedih sgt.. Tapi ape pun.. Kita jangan down ye sis.. Sbb yg usaha tu kita.. Mereka hanya tahu mengata.. Sabar ye.. Sy doakan sis kuat.. N akan dapat baby x lama lagi.. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin.. Doakan sy juga ye sis.. Sy juga masih menanti yg pertama.. 😊😊

Sabar yer sis..setiap org rezeki xsama..mgkin Allah nk sruh sis enjoy puas2 dgan hubby dulu..nnty da ada ank byak msa layan ank je..mulut org xleh tutup..nnty da ada ank sorang tnya bila nk tmbah ank plak..biasa la manusia..hurm mcm sy ada ank ad dugaan jgak..sbb ank sy jenis xboleh dduk main elok lma2.. nk nangis je keje..bby gini org pggil baby high need/on demand gitu..org ckap kita xpndai jga ank plak..mcm2 jenis dugaan manusia..kita je kena sabar.

3y ago

betul tu sis..mulut org kita tak boleh nak tutup..tp tu la..kdang2 sabar kita pun ada batas juga..saya pun tak tahu lah kenapa nak sibuk sangat tanya bila nak ada ank..smpai 1 tahap tu saya rasa sangat tertekan..

selagi suami kita betul-betul supportive, kita tak rasa kita perlu peduli cakap2 orang.. Allah tahu usaha kita macam mana.., Allah nakkan kita perbanyakkan amalan & ikhtiar InsyaAllah zuriat yang terhasil pun yang baik-baik.. kitorang pun ada dekat sini support each other.. jangan simpan2 luahkan je.. saya doakan agar usaha sis berhasil dapat baby yang sihat.. Aamin 🤲🏿

Semoga awak dipermudahkan urusan dan direzekikan pregnant. Allahumma Aamiin 🤲🏻. Sabar ye dan jangan endahkan kata2 orang. Sebab kita mmg tak dapat nak kawal orang sekeliling kita. Apa kata awak cuba ikhtiar dengar consume jus momom hope? Saya ada baca perkongsian beberapa ibu lain yang Alhamdulillah, diorang pregnant lepas ikhtiar dengan jus mamomhope. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

3y ago

insyaallah..doa kan saya diberikan rezeki anak ya sis..hanya allah yang maha mengetahui..ikhtiar,doa,dan tawakal..selebih nya saya berserah kepada NYA...

sabar ya sis..kita sama saya pun tengah mencuba jugak.saya lagi lah terasa kwn office saya ngandung hari2 saya kena perli x lekat lagi ke pastu dia selalu cerita baby dlm kandungan dia lah,alah lah,sakit nuh nih lah..saya kdg2 terasa jugak tapi abaiķan jelah..maybe bukan rezeki saya lagi.takpalah kita doa bnyak2 semoga dikurniakan zuriat.aamiin

3y ago

yg buat saya lebih terasa kdang family sndri pun boleh ckap mcm tu sis..tak pernah nak fikir perasaan kita..