bila nak cek upt

Saya lewat 10 hari period...dan period selalu on time..kalo lewat pun lewat 2-3 hari je..atau awal 2-3 hari...tp tkut nk cek sbb penantian selama 4 tahun..dah boleh cek upt ke ek?

14 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Boleh check dah tu sis. Insyallah kalau rezeki. Saya & husband ttc hampir 5 tahun. Period pun selalu on time. Saya lewat 3 hari je terus check upt..takut kecewa lagi tapi check juga sebab rasa perubahan hormon lain dari pms. Alhamdullilah skg masuk minggu ke-8 masa scan heartbeat jelas nampak.

3y ago

Alhamdulillah tahniah

Biasa kalau period dtg cepat or lmbat ni sebb horman tk stabil.. Kalau kita check confrm tkde mslah kesihatan dlmanlah.. Biasa dr saran untuk jaga pemakanan, kesihatan dan emosi.. InsyaAllah boleh tu baby.. Sy dlu minum jus mamariam.. 😊😊

VIP Member

Sy bru jumpe hari subur hrini cd27.. ikut app esok period mai.. tak taw laa klu seblom ni mmg terlepas hari subur sb sllunya dalam cd 17.. seblum cd 17 mmg tak check.. cd 17 sampai 18 mmg negatif..

Post reply image
3y ago

Period mmg regular.. selalu cd 27-cd30

VIP Member

Saya pun sama mcm awk, takut nak test upt. Tp saya brfikir positif, klau memg rezeki takkan kemana. Jadi sis cuba test dari pda stress fikir knpa period blum datang.

Boleh test.. takpun tunggu cukup 14/15 hari.. baru test.. jika tiada, atau period datang.. sis kena cuba n kuatkan semangat utk next cycle.. good luck 🥰

Check je sis. If ada rezeki tak kemana. Cuma awl2 ni kdg nmpk n tak nmpk je. Jangan risau okay. Keep positive 💪🏻

Cek je sis..Dari duk tertanya2..smga double line lah..smga ade rezeki sis bgelar ibu..

VIP Member

Yup, dah blh check dah tu. InsyaAllah kalau ada rezeki awk 😚😚

tggu 14 hari dik bru cek..moga ade rezeki utk menimang cahaya mata☺

Dah 4 taun kawen pun takut lagi ke awk? Test je.. langkah berjaga2..

3y ago

Takut kecewa namanya x redha dengan ketentuan Allah. Once dah redha, walaupun tgk upt -ve, kita boleh sematkan dlm hati, insyaAllah next month, kita cuba pulak. Period on time setiap bulan, tak bermakna ada ovulasi. Tak bermakna ada telur. Sebab tu digalakkan buat opk, bbt.