Minta pendapat mommy2

Saya last period 26/1/24. Kalau ikut last period sepatutnya dah 6w2d tapi kalau ikut waktu subur baru 4w5d. 2 3 hari kebelakangan ni saya rasa sakit perut macam senggugut. Disebabkan rasa risau, saya pergi klinik untuk scan. Bila scan, didapati dinding rahim saya menebal 13mm. Masih belum ada kantung. Ada yg pernah mengalami perkara yg sama macam saya tak? Tolong share ya. Saya buntu dan risau bila memikirkan.

Minta pendapat mommy2
9 Balas

Normal je awak kadang kadang usia kandungan tu lari sikit dari tarikh last kita period. Saya dua kali pregnant, dua dua nya lari sikit dari tarikh last period. No worries k mommy. And normal jugak, kalau scan bawah 6w tak nampak kantung and baby. Saya 5w6d baru nampak kantung secoet je. As long as awak takda bleeding, sakit yang teruk everything should be ok insyaallah.

7mo ago

wahh, boleh sy tahu awak bersalin minggu ke berapa ? sbb sy yg ketiga ni duedate berbeza seminggu lewat kalau scan huhu..tapi nurse kira yg last period la..takut overdue huhu .sy skrg 32w

pengiraan bermula adalah hari pertama period utk last period.. contoh last period bulan 2.. tarikh hri pertama period adalah 2/2/2024 (ni kira tarikh akhir period ) bukan hari akhir kita hbis period bulan 2 ya.. kalau dah positive boleh jaga makan dan jaga diri dlu.. nnt tggu 2 minggu lagi ikut date yang klinik bagi tu pergi scan skli lagi..

Sbb tu disarankn bila double line tnggu 8w keatas utk scan..4-5w ni mmg pyh sikit nk nmpk…sy wktu 4-5w rasa cramp dkt ari2 mcm senggugut..sy dh agk pregnt sbb simptom pregnt sy cmtu..tnggu delay period pstu buat kiraan ikut apps..tnggu 7-8w bru pi scan..sy scan wktu 7w kcik sgt tp hbeat blh nmpk dh..tnggu la lgi 2w

7mo ago

Eh sama la..wktu kne tu mse nk turun tngga..dia punyer cramp sakit tu mmg xblh nk melangkah..rse nk ngesot😂

Kebiasaannya scan 6w kebawah mmg mcm tu, better sis pergi repeat scan balik for confrm 8w ketas. Pengalaman sy pg scan anak first bz excited time tu 6w kebawah x nmpk. Doc suggest nk scan better 8w keatas. Blh try repeat scan balik ok☺️ semoga dipermudahkan urusan sis🤲

kiraan minggu hamil start drpd first day masa period awak haritu. kalau kandungan bawah 8week, selalunya tak berapa nampak kantung. sebab tu disarankan untuk pergi scan waktu 8w ke atas, sebab time ni kantung lagi jelas. lagi 2-3 minggu awak pergi repeat scan.

Tak perlu kira ikut hari subur awak. Kira ikut last period tu. Tunggu sampai 8week baru nampak cenonet je dia nanti gerak2. Moga ada berita baik utk awak

bole scan balik 2w lg..slagi xde pendarahan xperlu risau ya..tp klau skt teramat sgt bole g klinik balik tkt luar rahim

Paling awal sekali 8w bila nak scan ye awk. Baru nampak… skrg jangan risau. Tunggu lagi 2w. Jaga kesihatan

biasa kalau nk scan 8w ke atas..