??

Saya khwin dah 6bulan. Masa khwin dulu sekali dgn kakak. Tapi kakak nikah awal 3bulan dari saya. Kakak kawin terus lekat and minggu lepas bru bersalin dan berpantang di rmh. Tpi saya masih belum ada rezeki lagi.. bila tgk akak dh dapat baby rasa happy for her tpi pada masa yg sama rasa cemburu sgt. Walaupun mak ckp saya bru lagi tpi xkan nk tunggu bertahun bru nk risau xdpt anak. Betul x? Sepanjang akak ada berpantang dlm rumah ni saya rasa down jgk kdng2. Suami dan saya pula PJJ, xde tempat rasa nk luah perasaan ?

65 Balas

Sy sanding sama dgn abg, cuma abg sy nikah hjg thn islam, sy nikah awal thn islam.. Akak ipar pregnant dlu, lps 5thn bru sy lekat.. Dlm tempoh 5thn tu tipu la x down bile tgk sepupu yg kawin lps sy dah pregnant.. Yg pntg selalu berdoa, fk positif, jgn putus asa, pekakkan telinga dgn mulut makcik bawang, rajin bersedekah, tlg org dgn ikhlas, kalau org tanya minta die doakan, jgn cpt sentap & honeymoon puas2.. Tips sy kalau jumpa baby baru lahir beri sedikit hadiah & bisik di telinga doakan sy dpt zuriat. Rajin2 sedekah pd anak2 yatim & anak2 OKU.. Mind set tu fk SELAGI KITA ADA RAHIM SELAGI TU KITA BOLEH PREGNANT.. kdg2 org ada anak awal ni ada mslh kewangan or layanan suami kurang, so bersyukur apa yg kita ada.. Allah dah susun cantik utk kita, cuma belum tiba mase Allah nak bg. Mungkin Allah nak bg kewangan sis stabil or bg mse sis bermanja2 dgn husband.. Bila tiba mase nye Allah akan bg pd mase yg tepat.. In shaa allah..

Banyakkan bersabar sis..Allah tu baik..dia akan bagi sesuai dengan keadaan sis..InshaAllah..lepas sy pregnant ni sy bersyukur sangat2 sebab sebelum ni sy pun susah lekat sy selalu bertanya kenapa sy belum diberikan rezeki anak..tapi Allah luaskan rezeki masa sy dengan suami..suami ada setiap masa dengan saya..Alhamdullilah..merata kami honeymoon..cipta kenangan bersama..tapi tipu kalau sy tak fikir hal anak..sy pernah je down sangat2..hari2 nangis..sampai satu masa sy jd stress sgt2..akhirnya Allah tunjukkan sy jalan untuk tidak berputus asa..hari2 sy nangis minta pada Allah..lepas solat sy baca surah maryam..sy usaha fizikal juge..Dr sahkan saya PCOS..tapi sy tetap letak keyakinan sy mampu..sy pergi berurut..akhirnya Alhamdullilah Allah izinkan sy merasai menjadi ibu..kunci dia jangan putus asa pd Allah..dia pasti akan bagi..yakin usaha doa dan tawakal😊

Same dgn sy.. Sy kahwin semingu awal dari adik ipar.. Sebulan lepas tu ipar dh lekat.. Of course kita akn rasa down..lg2 ipar lain semua dh ade ank.. So, dlm fmly mertua hanya sy je blm dpt rezki lg.. Cemburu tu mmg ade.. Xde sape y kahwin xnk ank kan.. So, i try semua tips untuk dptkn baby, tp still blm dpt.. Xputus ase, cuba mcm2, smpai la nk masuk 3tahun kahwin alhamdulillah lekat.. Tp kegembiraan tu hanya sementara je, pada week 11 pregnant g checkup doc xjumpa janin..just kantung je.. Refer pakar n then allah nk uji lg berat i sbnrnye pregnant twin but dua2 dh xde heartbeat.. Hbis pantang 2bulan i cuba ikhtiar lg, alhamdulillah lekat.. Skrg dh masuk 6bulan lebih dh.. Sis cuba jgn putus asa.. Abaikan kata2 org sekeliling.. Mmg awal lg perkahwinan, tp kita xtahu bila kita akan dapat baby tu....

Saya faham sangat sis.. saya kahwin dulu dari kakak saya.. sebulan tu kakak saya pulak kahwin.. lepastu dia lekat.. saya tumpang gembira sbb dapat anak buah lagi.. ehh tiba2 dpt msej dari dia tanya sya tak lekat lagi ke.. entah2 mandul dia cakap kat saya. Masatu menangis saya sis.. mmg kahwin ni lumba siapa cepat dapat anak ke.. saya diam. Saya redha.. lama tu saya disahkan hamil sis. Allah saja tahu perasaan saya. Kita jangan stress2.. belajar redha. Nanti sampailah masa kita. Allah yang kasi. Banyak mintak kat Allah ye.. redha tu maksud.. kita tak sedih dgn apa rezeki yg ada kat org lain.. rezeki kita ada.. cuma taktahu bila masa tepat. Sabar je kunci dia

4y ago

Tksih sis🥰

Setiap orang rezeki tak sama,ada yg dpt baby cepat ada yg lambat. Sis jgn putus asa banyakkn berdoa. Then 1 lg, banyakkn bantu kakak dlm pantang. Contoh siapkn air mandi dia xpun siapkan makanan dia. Ini kwn sy yg ajar,then buat sedekah. InShaaAllah...bila buat baik tolong ikhlas Allah akan perkenan doa sis untuk dpt zuriat sendiri. Happykan hati jgn sedih2 ok. Sy pun dulu kahwin lps setahun baru pregnant,tu pun ectopic (kandungan luar rahim) lg la sedih dh la 1st baby. Tp, perancangan Allah sgt2 cantik. Lps 3 bulan sy hamil, Alhamdulillah...skrg ank dh 3-org nk masuk 4. Jgn stress sgt ye. Take care.

Sy penah dgr org dulu2 penah bercerita psl bile sanding sma atau dlm thn y sma dgn org y rapat mcm adk brdik ke kwn rapat ke, ade y kate mkin slh sorg akn mengandung dulu, y sorg lg mkin lmbt, tp org tua2 dulu, tp percaya la, Allah xpernah silap dlm merancang sesuatu, mkin ade hikmah ape y dea sedia kn, tgl kite manusia jgn pernah putus asa, n jgn terbawa2 perasaan cemburu, tkt akn menganggu hati kite, kne igt tu semua mainan syaitan tuk wt kite rasa mcm2 perasaan, jd bnyk2 kn bersabar n bnyk2 berfikiran positif, insyaallah bnde y baik Allah xpernah hampakn

Sabar sis rezeki masing2 sy pn msk 6thn brkahwin bru mengandung ank pertama.. Sy kwin pn lbih kurg sma dgn adik sy.. Dlm thn yg sma sy dulu kawin bru adik tp adik yg dulu dpt zuriat.. Skrg da msk 2 org ankny kmi tgl pn d umah ibubpa masih.. Mula2 pn rasa kecewa, sedih jgk sbb brthn2 menanti lum lg d kurniakan zuriat tp berkat kesabaran akhirnya alhmdulillah.. Sy mengandung skrg da msk 7bln.. Jd bnykn bsabar, doa, usaha n tawakal.. InShaa Allah pasti dperkenankn olehNya.. Semoga sis n suami dkurniakan zuriat jgk selpas ni.. Jgn stress2 tau..😊

Ikhlaskan diri...Allah sebaik2 perancang..it's all about time...mungkin kite rase kite bersedia..tp..Allah maha mengetahui dr segala segi sudut...sye dan suami amik masa 6 tahun lbih utk dpt baby..alhamdulillah..bru pregnant..mmg berat..tp kuncinye..sabar..sye..mcm2 dh dgr org ckp..siap ade yg ckp.."xusaha ke?" ..dr rse down...smpai xrse ape bile org tanye bile nk ade baby..yg penting..support system sekeliling kite tu kuat..lg2 husband..in sha Allah sume okay..doa banyak2 ye sis.

Pegang satu je... Allah akan beri sesuai pd masanya. Allah tahu ble kt dah bersedia. Jgn stress2. Hppy2 je dgn suami. Sy pun setahun lepas kawen lekat sedangkan kwn2 kawen lmbt lekat dlu. Ujian buat sy ble disahkan ectopic. Tiub sebelah kiri pun dah kne buang. Lepas2 tuh susah sgt nk lekat tp usaha mcm2. Hampir nk 2 taun sy lekat sekali lg alhamdulillah skrg 11 weeks. Suami ckp kne byr sabar. Ada org lg susah dr kt lg hebat ujiannya. Usaha doa byk2.

salah 1 punca lambat lekat adalah pjj sis.. walaupun awak bersama bila dia balik, kalo bukan waktu awak tengah subur, x lekat juga.. xsah cemburu. Mungkin rezeki kakak awak tu dok ngan laki dari awal kawen. Sy kawen lama bertahun2 dari adik2 sy, pjj pulak bertahun2, deme sume dah beranak sy baru diberi rezeki bawak perut.. akan sampai masanya.. Nanti mintak duduk ngan suami, mudah la tu lekat. Jgn stress, jgn fikir sgt. Lagi awk fikir, lagi payah nak lekat.

4y ago

Tksih sis atas nasihat🌷🌷