Bersalin induce

Hi. Saya kena warded khamis ni & kena induce. Nak tanya pengalaman mommies yang pernah induce sakit tak? Berapa lama ambik masa untuk beranak? Kalau diberi pilihan mommies akan pilih induce atau czer?

29 Balas

Pengalaman sy bersalin anak pertama, sy kena induce ubat pagi. Sampai tengahari contraction dh mula terasa sakit tapi masih boleh tahan. Lepas je waktu zohor dah semakin sakit. Check bukaan dah 3cm. Terus doktor masukkan belon untuk cepatkan lagi bukaan. Tiba-tiba air ketuban leaking + darah. Contraction makin tambah kuat dan kuat. Check CTG. Memang contraction sgt la kerap. Then doktor decide keluarkan belon tu, check CTG if abnormal ctg or nak detect if baby distress. Then, kena seluk first 6cm. Lepas 1 jam. Kena seluk lagi, naik 8cm. Dan masatu baby sy pun Abnormal CTG. Terus nurse tarik bed tolak turun labor room. Time ni dh gelupur sakit gila. Rasa nak teran je baby. Tapi fikir nt teran koyak teruk. Jadi kawal pernafsan. Sakit sgt2. Sampai labor room, doktor seluk dah 9cm. Tunggu 10cm. Memang nak terberanak. Doktor suruh teran. Tapi disebabkan kes abnormal ctg, doktor bantu vakum baby dan sy teran sehabis baik sy. Alhamdulillah teknik sy teran betul. Jadi kepala baby sy tak luka. Sekadar merah je. Sy di labor room siap jahit dalam 2 jam sahaja. Jahit pun dah tak sakit. Sebab happy tengok baby dah lahir. Sihat sempurna. Tapi ni pengalaman sy la. setiap org pengalamannya berbeza.

pengalaman anak pertama, saya kena induce ubat 8pagi. lepas Dr masukkan ubat nurse tak bagi bangun lagi dari katil kena tnggu sejam. lepas induce ubat kali pertama tak rasa contraction langsung, Dr decide masukkan lagi ubat separuh jam 3 petang. induce ubat kali ke 2 tu sy start rasa mild contraction tapi bukaan still stuck 3-4cm mcm tu. pukul 9 malam kena tolak ke LR, Dr dh pecahkan air ketuban dan induce drip pulak. induce drip paling sakit bagi saya rasa separuh nyawa melayang bergegar katil 😭 asyik sedut gas je sampai lalok. 12 jam dlm LR, keesokan pagi Dr & nurse suruh push tapi saya dh takde tenaga & Dr vacuum jgk tapi tak berjaya. At last emergency czer sebab fetal distress. Bukan rezeki saya nk bersalin normal

saya induce ubat 2x masuk kat bwh. pengalaman saya sakit tak tu tak sama atas org. saya warded 9am hari ahad, masuk ubat 1st pukul 2pm hari ahad, 2nd ubat 6am hari isnin, masuk LR 645pm isnin, doc pecahkan ketuban 7.15pm, bersalin 11pm isnin, discharged balik rumah dengan baby hari selasa. saya masuk ubat 2nd baru ada rasa sakit slow², tp masa dh masuk LR lepas doc pecahkan ketuban baru rasa sakit yg teramat. kawan bed sebelah kat ward lepas masuk ubat 1st dah menangis sakit, dia masuk LR awal dr saya tp bersalin bbrp jam lepas saya.. ada sorang lg baru masuk 1st ubat kejap dah kena tolak gi LR sbb bacaan jantung baby tak cantik kalau diberi pilihan masa tu saya tetap nak bersalin normal tp nak epidural 😆

pengalaman saya masa kene induce belon. serah diri sebab baby kecik dan air ketumban tinggal 1, da ada bukaan 2cm. masuk belon pukul 6.30 pagi. akak sebelah katil saya cakap kalau kene induce ni kene rajin jalan, kebetulan saya pulak tak selesa asyik nak kencing ja. so ulang alik la toilet. pastu pukul 1 saya tak larat sangat saya baring saje laa, tetiba terasa benda mcm "pop" kat belon tu. bagitahu nurse, nurse check bukaan, da 5cm. pastu terus air ketuban pecah, auto rasa nak neran macam kucing nak beranak tu. masa masuk LR tu nurse check da rasa kepala. 3kali teran keluar da seketul 2.30kg pukul 1.30 😅 so 7jam saya bertarung contraction. pada saya better induce dari czer.

9mo ago

genap 37w, sebab dapat detect masa 36w scan berat baby baru 1.9kg

saya anak first pun induce . sebab berat baby menurun dalam kandungan . pukul 9 pagi saya d masukkan ubat kecil dekat kemaluan lepastu terus ade rase tak selesa kat perut tapi smooth je rase die . doktor cakap jangan angkat dalam masa 1 jam . so lepas 1 jam maseh oky lagi saya rase sempat g toilet jugak saya nak kencing . takut jugak ubat tu kelua tapi kawan sebelah cakap oky je takkan kelua pon ubat tu . saya tahan sampai hampir pukol 3 petang . saya emergency tolak ke LR sebab bukaan dah 10cm . lepastu teran" pukol 3.06 petang kelua seketul princess berat 2.6kg hahaha . tak sanggup rasanya nak tahan contraction induce tu . orang cakap contraction sendiri lebih oky berbanding induce

pengalaman induce anak 1st n 3rd.. anak 1st induce ubat sbb gdm..lepas subuh,doc masukn ubat..start zuhur memg sakit xleh nk cerita sampai sy xde selera nk mkn minum...alhamdulillah lepas maghrib,selamat bersalin secara normal tpi dy punye penat,xleh nk ckap.. Anak 3rd induce sbb terlbih tarikh...pukul 10 pagi masuk ubat,pukul 3.30 doc pecahkan air ketuban..x lama lpas tu,kluar la baby girl sy...tapi baik lagi sakit induce dri czer walaupun sy x pernh lalui sakit czer sbb sy baca pengalaman ibu2 czer,bagi sy..wow..they're so awesome

Induce ni bersalin normal secara paksaan dimasukkan ubat cepat contraction. sakit contraction yg sama mcm normal cuma kekerapan dia lebih teratur dan lebih dari yg normal. Czer is by pembedahan emergency bukan lah sesuatu yg normal. Badan kne potong. Major surgery. Lmbt nk sembuh. Sebolehnya elakkan. Dua2 sy ada pengalaman. Czer mmg lh x rasa contraction masa mk bersalin tp after birth dia nk jaga, nk handle dan seksa dia tu .. sebulan 2 sakit, dan lebih setahun utk bebetul badan nk kembali sihat normal.

Pengalaman ank 1st, induce ubat pkul 8am.. awl2 tu kne baring xboleh bngon dlm masa sejam klu x silap.. lps tu induce belon pula.. dlm jam 11am, start contraction, dlm jam 5pm, alhamdulillah bersalin.. akk sbelah katil ckp klu nk cpt bukaan kne byk berjln, gigih la time contraction tu berjalan paut dekat dinding..time contraction hilang, cpt2 kita jln..bila start contraction,kita stop..klu diberi pilihan, mybe akan pilih induce cuba utk bersalin normal..czer risau cara penjagaan cz xde experience lagi..

9mo ago

Masuk wad ptg sehari sebelum induce..pg esoknya baru induce.. Semoga dipermudah urusan sis🥰

sy anak first induce, sabtu jam 6 pagi masuk ubat, lepas 2 jam mcm tu mula rasa contraction, pakej sekali muntah2.. minum air milo semua muntah balik, mkn nasi pun x dpt, lemah longlai, subuh kena tolak LR tp bukaan baru 4cm.. smpai lah kul 12pm hari ahad tu, bukaan tetap 4cm, baby dh distress, doktor minta kebenaran check kadar oxy baby, lepas dpt result emergency tolak masuk bilik bedah.. kul 2pm anak pun lahir dari tingkap.. 😅😅

Ikut org jgk..ada yg jnis jln cpt bukak..ada yg jnis tak terbukak ..ada yg jnis sikit sikit..kadar kesakitan berbeza tp yg pasti paling rasa nk carut induce drip.. Sy 1st pregnncy smua jnis induce merasa tp bukaan tetaplah 4cm..last2 kna tolak czer sbb fetal distress..2nd pregnancy merasa jgk induce tp ttp jugak tak terbukak jln so kna czer lg Bkn senang2 dpt trus czer tau..klau dpt normal cuba lah utk normal..