induce

Hye mommies... Boleh share pengalaman bersalin induce... Rasa risau sangat.. 19hb ni kena warded sbb ada kencing manis... Kena bersalin induce... Tak pernah lagi bersalin induce anak2 sebelum ni... Risau sangat... Boleh share pengalaman.. Tq mommies...

23 Balas

Sy gdm on insulin... Sepatutnya due sy 20.7.2019.. Tp pakar suh sy indusce awal 06.07.2019.. Dengan jalan xbuka age... Serah lh dri sy dihospital segamat... 6.7.2019 mlm lpas isyak pakar panggil msuk bilik rawatan.. Untuk check jln belom ada.. Pakar tolong bukaan jalan dpt lh 2cm guna muncung itik.. Punya lh sakit allah je lh tau... Sy stay sampai pg isnin 8.7.2019 lpas subuh dokter masukkn belon.. Bl dh masuk belon punya lh sakit xterperi.. Tawaf lh sy seluruh ward sbb nk bg buka jln... Sakit perut sampai jam 10 mlm dokter tanya sy sakit x? Sy jawab sakit nk tidur xboleh.. Sakit sangat.. Dokter bg ubat tahan sakit.. Lpastu dpt lh sy lelap selama 4 jam.. Jam 2.15 pg terasa nk kencing.. Msuk ward rasa ada air meleleh 3x meleleh.. Jumpa nurse.. Nurse suh masuk bilik rawatan .. Dokter check jln dh buka 3-4 cm.. Dokter pon pecah kn belon.. Dm jam 3 pg ari selasa terus tolak lr.. Duk lh didlm lr dri jam 3pg sampai 9.45 pg.. Tp jln still sama jga.. Last2 kena sczer sbb dh lm sangat 27 jam tahan sakit.. Jam 10.20 pg ari selasa 09.07.2019 lahir lh putri sy melalui sczer... Sis jgn rasa takut.. Pg je walaopon awal... Banyakkn berdoa pda nya srmoga dipermudahkn.. Selalu berborak gan baby bl berada diward.. Klo gdm mmg kena insduce awal sis...

bergantung dgn setiap ibu2 lain ibu lain penerimaan...ank k5&k6 induce...yg k5 kna induce kandungan sda lebih 40w sndri request nak brnk dan d khuatiri baby makin bsr coz kna scan big baby kata doc..ttp endingnya emergency czer coz cm x buka2 kekal d 4cm shj...sakitnya allah saja yg tau 😭..so yg k2 x mahu kna induce doc rekomen brsalin normal ...saya request czer coz kna scan pun mmg bigbaby dan x yakin dpt brsalin normal ...ttp sma juga 12jam d LR still 4cm juga ...so solution doc bg induce lar juga percepatkn bukaan konon....😖mcm kes yg sblm ni cm x buka2 jntung bby sda lmh...sakit jgn ckp lar rsa nak mati pun ada mmg masa tu saya pun dah lmh gila...brakhir dgn czer juga...tp skrg smua sda brlalu..sda slesai bby sda 1bln 4ari...so inilar pglmn saya ttg ibu yg brsalin induce...mmg sakit...ttp ada yg d prmudahkn bersalin...hrp2 puan d prmudahkn lar..ya..

Saya kena induce sekali saja jam 6 pagi tp lepas induce tak rasa sakit apa pun . Tp langsung takda bukaan sehingga keesokan harinya . Bila check cm msi blum ada bukaan , dokter paksa buka cm guna jari . Sakitt nyaaa memang tak blh nak bincangg . Lepas dokter paksa buka cm bru ada darah lendir keluar di ikuti dengan sakit pinggang smpai mlm susah nak tdur , keesokan harinya pun bukaan bru 1 cm n dokter buat benda yg sama jga , paksa bukaan cm . 2 hari tahan sakit pinggang tp bukaan cm masih kecil . Esok paginya bru masuk labor room , bukaan 5cm bru dokter pecahkan air ketuban .

saya on insulin. induce first msuk ubt pkul 11 sampai la pukul 5 perut tak berapa rasa sakit . jalan tak bukak lagsung . lepastu dea masukn belon , klau belon jatuh tanda bby nak keluar . lps dea masuk kn belon rasa sakid sgd menagis sbb sempit takda bukaan kne tggu sampai 12 mlm . dah pukul 12 belon tak jatuh tapi darah dah keluar start awal dea masukan td contraction pun mkin lme makin sakid . doc check 3cm dea trus pecahkn ketuban then hantar ke labour room . setiap 1 jam 1 cm je bukaan . doc ade masukan air kt tgn terasa pedih² . 8.30 bru la bby keluar .

Sy induce sebab 1) dah 40w 1d 2) dah keluar tanda darah 3) pg hospital check dah 3cm tapi tak rasa sakit langsung 4) warded pagi tunggu sampai ke petang jalan masih 3cm So doktor decide petang tu pecahkan ketuban dan induce. Induce dalam pukul 730pm lepastu tetido sebab ubat doktor masukkan tu buat ngantuk then dlm pukul 10pm bangun2 sebab rasa sakit sangat dan jalan dah bukak nurse suruh teran. Alhamdulillah selamat semuanya.

Anak first kene induce...kul 7 Pg masuk ubat...then 9 Pg dh start sakit...smpai X leh than rasenye..hu3.mgkin sbb xde pengalaman Sama...cek jantung baby ok..Jln bru 3 cm bukak...pastu X bukak2 jalan..pukul 6 ptg...pecah air ketuban...kul 10 mlm nurse dtg cek jln sbb sis terlena keletihan..bru bukak 5cm..terus masuk labour room...azan subuh..lahirlah anak soleh ummi Abi...

Saya kena induce start 10.12 sampai ubat ketiga baru bukaan jalan 4cm. Dah tolak masuk labour room tunggu sampai 10cm, dah tak bermaya, sakit kena paksa tuu lain, sampai high fever and jantung anak terlalu laju. Jadi doc taknak ambik risiko kena ceaser juga lastly. Sakitnya induce tuu taktau nak gambarkan. Sakit tuu sakit tapi boleh tahan.

Ank sy pun same induce... masuk2 ubt je.. dh mula rs contraction... tp masih tahan lg... bile doc check dh 5 cm... trus masok lb... lps pasang air kt tgn... trus rs nk meneran... pastu nurse check dh 9cm... kelam kabut nurse tu.. x smpt letak alas pad bwh punggung... sekali teran kuar bby girl 3 kg...

Pengalaman induce sy sbb BBY belit Tali pusat Kat leher...induce kol 3 ptg...malam pkul 1030 malam baru start contraction...pukul 0430 pg baru BBY kluar..mgkin sbb 1st BBY jd lma..don't worry...induce mmg sakit sbb bukan natural contraction..tp..percayalah...itu sebaik2 jln yg Ada...

Lepas masuk ubat kena baring 2jam.. Mase tu skit skit2 da.. Lps 2jam tu sya bejlan jee.. Buat jalan itik.. N mcm2 laa.. Sakit lebih skit je saya teran.. Sakit je saya teran.. Masuk ubat 830pg.. Saya besalin 130pg.. Tak la lme mane.. Alhamdulillah.. Bby 2.7kg.. Huhuhu