takde selera

saya hamil dah 9w.. start 5w selera makan makin berkurang... sampai laa hari ni.. tapi masalahnya saya ada gastrik... saya makan juga tapi kuantiti yang sedikit... 2,3jam lepas tu dah mula lapar balik sampai terketar2... macam mana nak bagi selera makan nii okay sikit.... hari ni je dah 3x makan.... lapar diaa takleh bawak bincang sampai terketar2... bau makanan pun saya rasa loya... tengok makanan pun loya.... tetap jugak makan sampai suapan ke3 dah takleh tahan terus stop makan... ??

2 Balas

Puan. Saya cadangkan try macam2 jenis makanan. Kalau takboleh masuk yg ini, try yang itu. Tukar2. Mesti ada yang sedap di tekak. Saya pun alami masalah macam Puan. Mmg berat saya turun. Kerap lapar, perut berbunyi walaupun dah makan. Makanan favorite dah takjadi favorite waktu pregnant. Kalau ada gastrik lagi bahaya. Jgn lupa makan vitamin. Jika Puan sampai menggigil pun tak elok utk kesihatan. Nanti risau kena hypoglycemia. Boleh makan gula2 utk hilangkan rasa menggigil. Apa yang Puan rasa, baby akan rasa. Jika Puan lapar, baby 2X rasa lapar. Kasihankan baby. Semoga Puan kuat.

By the way semua yang saya sebutkan adalah ilmu dari Jururawat Masyarakat yang merawat saya 😊