Trauma keguguran

Saya first time pregnant tpi akhirnya gugur pada 12 minggu dlm sebulan yg lepas... Kahwin almost dua tahun bru , kami tak de la plan btul2 nk anak lgi tpi hri tu dpt rezeki rsa pregnant walaupun skejap. Tapi sy tak expect diri saya ni mcm terkesan sngt dengan keguguran tu. Mula2 excited sngt tpi bila tahu gugur tak sangka bleh jdi sesedih itu. X pe la, blum rezeki kn. Tapi sekarang jdi Rsa takut kalau berlaku lagi. Bila tgk anak org lain tringin nk ada anak sendiri tpi rsa belum sedia lgi kot. Entah la, pernah ke ada org rsa mcm ni?

Trauma keguguran
12 Balas

Sama sis saya lepas kawin mmg plan xnak anak dlu.. kitorang family planning sendiri. Lepas setahun 8 bulan iaitu April 2022 kite plan nak anak sbab saya dah resign masa tu. Alhamdullilah awal bulan june tau pregnant. Terkejut juga sbab x expect akan lekat. Sbab bd 5 hari sblum tarikh subur sbab pjj dngan suami. Skali je bd trus lekat tu terkejut juga. Tp nasib x menyebelahi saya.. usia kandungan 8w saya keguguran .. Harini hari ke-8 pantang. 2-3 hari menangis juga la sbab sedih. Skrng dah ok dah. Tp takut nnt plan balik benda sama berlaku. Kadang cemburu orng lain yg skali pregnant trus branak healthy baby🥹 Apa2 pun smoga lepas ni ada sinar buat kite smua. Smoga diberi rezeki pregnant and baby sihat kuat smpai lahir🥰 Aminnn🤲🏻

rezeki zuriat ni Allah yg pegang.. org ckp bila kita blm sedia tp Allah nmpk kemampuan kita maka Allah bg juga biar pun blm sedia.. apa tah lagi yg dh brsedia.. kdg bnyk ujiannya.. sy 2x gugur thn lepas.. prtama kli xtau pregnant, kdua kali sbb stress teruk dgn kerja.. tu btl2 dh down sbb usia dh 2bln.. memang dh tau pregnant kn tu yg sedih sgt2.. tu yg plan benti keja rupanya msa bulan last keja tu dah ade rezeki lagi.. Alhamdulillah.. tu yg jaga sgt2, yg pasti elak kan lah stress sbb sy pun bnyk kali msuk wad msa kandungan dh msuk 20week sbb stress dr org keliling.. 😓

puan kne byk kn sbr.emosi mmg akn tergangu.tu mmg xdpt nk dihalang.sy sendiri pnh gugur 5x dlm ikhtiar ank ke-2.smpai give up.tp kuatkn semangat demi suami & ank sulung.usaha ikhtiar.Allah pemberi rezeki.selagi kita usaha, Insha Allah akn add jgk.sy sendiri ikhtiar mcm². sy cuba produk "preggy love" lepas kerap gugur.Asbab amalkn minum selalu.lepas botol ke-4.Alhamdullilah dgn izin Allah sy berjaya pregnant.Skrg dh masuk 31week.Dan sy masih amalkan..byk kn doa dan ikhtiar,jgn putus asa.sis pn boleh cuba produk nie klu sis nk.

biasa la tu. kite ni ade emosi. sedih gembira takut. sya 2kli gugur. 1st mmg x sangka pregnant, and x sangka gugur tu effect emosi. rasa sedih jugak la. 2nd pon sama. but lgi teruk emosi dri 1st gugur. haha tpi tu la yg penting husband kena main peranan. rasa sedih luah je dkt husband. nnti lama akan heal sendiri. now 3rd pregnancy, dh 20w. mmg bykkn rehat dri 1st trim. xnak lagi dh gugur. trauma rasa dia. yg penting jgn stress.

2y ago

ye. masa 1st trim, masak semua x. beli je. baju pon sye masuk dlm mesin, nnti husband sidai kan. xde driving. xde jln2 byk. jln takat dlm rumah je. siram pokok, pegi dapur mnum air, makan. pg checkup. xde long distance travel. sapu rumah sikit2 je. xde dh nk diri masak lama2 mcm sebelum2 ni. husband pon xbgi buat kerja berat2 semua. lps tu pulak sye alahan teruk. jadi mmg byk melepek atas tilam jela 😂 x larat nak bgun. and sye elakkan bersama husband sampai masuk 2nd trim. sye elakkan stress. xkira la stress kerja ke stress dgn surrounding ke. semua sye elakkan. whatsapp bos ke customer ke semua sye block or x layan. 😂😂

sy pn pernah lalui tu sis..dan mmg btl mcm trauma sikit lepas keguguran tu..pastu lama2 dah ok trauma..nak sangat baby lg..bila dpt tahu preg blk..trauma tu dtg blk selagi tak lalu fasa minggu keguguran sblmnya..selalu rasa tkt menghantui..tp bila dah berlalu pastu doc pn bgtau pregnancy kli ne baik2 je semua bru lega hati ne..🥰

Saya pun masih trauma nak mengandung lgi, takut benda yg sama jdi again. First pregnancy and baby, ttc since 2018. I feel you. Lost my baby at 25weeks, bln 12/2/22 bersalin dan kebumikan baby saya, stillbirth and sudden death. No more movements or heartbeat dah masa tu padahal last month check up baby was ok and sihat je.

Saya pun sama sis. Saya pernah gugur masa 14wks. Sedih sgt sebab kdg2 terfikir apa yg dibuat salah sehingga gugur di awal trimester kedua. Trauma sakit time kena induced tu terasa lebih 5 bulan. Alhamdulillah lepas dua tahun saya pregnant lagi sekali, skrg dah masuk 31wks. Hiraukan org lain, pastikan sis dan husband ok.

2y ago

trima kasih ya ☺️

saya dh 2 kali ggur sis dlm masa 2 tahun. 12w & 6w.sedih tp lebih kepada trauma. skrg tgh prgnant 8w. trauma gugur smpai hari2 sy check hcg, usap perut. byak2 doa, lepas gugur inshaAllah mudah utk mengandung. moga lepasni ada rezeki. cuma, sis kena byak positif tau. jgn stress2. 💕

mmg trauma puan..sy keguguran tahun lepas.. Alhamdulillah Allah bg semula tahun ni baru first trimester..setiap minggu sy bfikir anak sy ni ada denyut jantung lg ke? mcm2 lg la..baru2 ni sy ada bleeding kt keputihan..buat sy jd emosi+tekanan perasaan sikit..

sama la cm saya .. 5/6 gugur anak kedua .. sedih la gak .. sebab da 2 tahun menunggu .. 5/7 try test double line .. 13/7 pergi scan .. doktor kata kemungkinan kandungan baru .. doa kan ia sihat

2y ago

Sebulan je gap trus ngandung? Sis lepas pantwng trus bersama ke? Maksudnya x sempat period la kan? Saya pun baru gugur harini hari ke-11 pantang..