Boleh puasa ke tak?

Saya first time mngandung 27minggu due bulan 2 tahun depan.. so bulan 3 bulan ramadhan la.. Saya ada tinggal puasa 8hari je.. Ingat nak ganti puasa tapi takut baby dalam perut ni lapar.. ada yang pernah puasa masa mengandung? Ok ke tak?

9 Balas

Awk cuba try dulu puasa. Macam sye, sye tak ada alahan langsung masa pregnant haritu, tapi sye tak boleh lapar. Kalau tahan lapar je terus rasa nak muntah, sye pernah try haritu pukul 2 rasa nak muntah dah, ok sye tahan lagi sampai pukul 4 sye muntah kuning terus. Sye buka puasa Esok tu pun sama muntah macam tu juga Hm

kalau awak dah tak ada alahan, better ganti cepat. okay je. saya dulu pregnant anak first puasa time first trimester, penat. ni pun tunggu hilang alahan, nak ganti puasa juga. tapi kalau sis tak tahan, boleh je tunda lepas habis pregnant habis menyusu nanti. tapi kena bayar fidyah setiap hari dan tahun yang tinggal tu.

ikut badan lain lain. Sis cuba dulu skrg sebelum masuk 30w++. Ikutkan Dr Harlina (wife angkasawan) dia puasa sebab dia kata bagus untuk kawal gula. Tapi mcm mana pun hati hati juga takut apa apa jadi kat baby. So try dulu and then monitor mcm mana, tanya Dr.

5mo ago

itu cadangan shj. boleh jadi 30w tu akan kurang rasa lapo lapo tu? tapi ikut masing2 badan lain2. saya personally first tri 30 hari tak dapat puasa. redho je lah kena ganti

depends atas bdan masing2 sis. mcm sye both pregnancies kalau puasa baby mmg xaktif. so sye xpuasa and ganti lps bersalin. sis blh try dlu tgk mcm mana. kalau baby aktif takdek apa3, blh truskan berpuasa.

Sy puasa ramadhan full tahun lepas dan sedang pregnant waktu tu. alhamdulillah okay apa2 pun cuba dulu. kecuali Dr mmg bagitau tak boleh puasa sebab risiko2 tertentu

usahakan ganti cepat2.. tangguh2 makin bertambah.. jd perempuan kena kuat. skrg mengandung nti menyusu nti period nti mengandung nti menyusu dan berterusan🤣

Kalau larat boleh ganti. Tp sis 28w nanti dah kena kira baby kick. Risau kalau puasa baby gerak slow. Biasanya mcm tu

saya puasa penuh masa 3rd trimester ramadhan, alhamdulillah anak saya now 1y5m dah.

Ehh due kita sama pulakk awai bulan 2… due saya 6/2/24