puasa ramadhan

Kalau mengandung 8minggu boleh puasa x. Sbb nk kna ganti puasa lgi 3 hri.. cmne ea

22 Balas

Puasa ni tak kira sakit ke mengandung ke tetap kena buat. Tapi diberi kelonggaran la, kalau mampu, teruskan. Kalau tak mampu, skip je. Macam saya peknen skang ni memang confirm² takleh nak puasa sebulan. Morning sickness nya, pastu lapar sentiasa, gigil teruk aa kalau tak makan tiap 2jam 😩. Benda ni depends on diri kita, badan kita, ketahanan kita. Rasa² takleh tahan, skip je puasa. Takpe Allah tak marah, next time boleh ganti puasa atau bayar fidyah. Tengok la camne kan

Kalau tak larat jangan paksa diri. Sy puasa tahun lepas tak sempat ganti langsung. Sebab sy kawen seminggu lepas raya. Lepas kawen tu terus lekat baby. Dari awal mengandung smpai skrg, klu lewat makan mmg akan berangin satu badan & muntah2. Mmg takde can nk ganti la. Kena bayar fidyah dulu la ceritanya. Dah la nanti sy bersalin sebelum ramadhan. So mmg akan xleh puasa la sebulan. Jenuh nak mengganti nanti.

Ehh klu awal trimester, better jgn puasa. Sbb kna mkn dan minum mencukupi utk bqby growth. Dulu kwn sy puasa ms dia frst tri, baby dlm perut slow growth. Doc suruh dia stop puasa. Klu 3rd tri, baby u dh over besar or cukup besar blh . Tp itu pun klu rs tak larat berbukalah.

sama pn preggy 8w jg sama mcm sis.. plan nk ganti puasa jg tp bila tgk situasi skrg nie xjd sy nk puasa.. preggy yg kali nie sy kerap kena heartburn.. mkn xmkn sama je.. kdg tu smpi muntah2.. xtaulaa nk buat mcm mne.. huhuhu

sewaktu tempoh pregnancy, lagi lagi awal trimester, sis perlu lbh focus supply mknan pd baby utk membina... consult dulu dgn doctor sebelum sis bertekad nak puasa..insha allah puasa blh ganti semula..

Boleh jea puasa.. Sebb bby masih kecil.. Kita pun tak lapar mana.. Kalau yg 20weeks ke ats ikut bdn kita larat atau tak.. Sebb mcm sy kerap lapar.. 😂

Try je kalau tak lapar. Sy awal2 mengandung memang kena makan 2 jam sekali. Lapar sgt. LG pun awal2 mengandung yg memerlukan nutrisi buat baby

Klau rse larat bole la sis.. Tp klau x, xyah la puasa. Diharuskan kan sbb ibu mengandung takut mudarat kat baby😊

preg 5week..pagi tdi nak try puasa..sblom pegi keje.perut dah rasa lain..auto pening + mual..xjadi nak puasa..

saya pregnant 8weeks alhamdulillah hari pertama puasa tak de alahan mcm ari2 biasa.. alhamdulillah