suami jenis baran dan tidak faham bahasa

Saya dulu bekerja dari lps sekolah smpi la 1st pregnancy. Disebabkan suami ckp mcm2 takut anak die ni org jaga nnt takut kena dera la kena apa. So saya benti keje dan suri rumah sepenuh mase. Saya penat dari anak 1bulan smpi skrg anak 1thn 8bln sy sndr jaga tak penah rehat drpd buat semua keje rmh dan lain2 jugak skrg sy mengandung 6bln(tidak dirancang). Anak jenis tak nk tido malam. So saya berjaga mlm smpi ke subuh. Suami balik keje makan lps tu lepak tgk tv.. main game smpi 2 3 pagi lps tu masuk bilik tido nnt pagi bangun pegi keje.. malam baru balik. Dan saya la jaga anak sesrg masak kemas rumah cuci baju melayan kerenah anak.. kerenah belah husband yg asyik bermslh je dan mcm2 lg. Hari2 bgn tido repeat bende yg sama dlm sebulan 2 3kali je keluar rmh. Saya sgt2 stress penat bercampur dgn badan letih2 sbb pregnant. Husband die dpt la relax.. isap rokok. Lepak cafe dgn kawan.. dpt jgk berckp berborak dgn kawan2 dkt tmpt keje.. dpt jgk tgk luar mase pegi balik keje.. dpt main game die. Bile die ada mslh dkt tmpt keje.. balik rmh sy jd mangsa. Sy betul2 stress. Saya jenis diam kalau saya penat dan bile sy da letih kemas2 rmh mandikan anak bg anak mkn siap kan air makan utk husband sementara tggu husband balik.. siap sy kemas2 mainan anak tak nk rmh sepah2 mase husband balik nnt. So sy tahu time husband nk balik sy buka kan gate tggu depan pintu. Yg sy tekanan sy da buat semua bende.. nnt ada je tak kena dkt mata laki sy. Sy diam je la.. just jwp apa yg perlu bile die tny. Itu pun sy kena maki.. stress nyer idup sy. Da la sy dr pagi ke malam ari2 duduk rmh. Die balik kena marah. Lps tu die ckp jerit2 jiran2 dengar. Stress Sgt2. Selalu jgk mcm ni. Ada je tak kena.. laki sy ingat duduk rmh best.. die anggap duduk rmh relax je tak payah buat apa goyang kaki. Sy mmg dr awal rase menyesal sy pregnant anak no 2. Dan skrg pun sy masih rase menyesal knp sy termengandung. Psl sy nak keje.. skrg sy kena tggu bersalin. Lps tu repeat lg jaga anak dan ari2 mcm biasa kena marah kena maki kena ungkit. Saya tak kuat la hadapi semua ni. Saya rase nk sgt cerai pegi jauh2 tapi kesian betul dkt anak2. Ibu ibu bagi la nasihat.. saya sesrg saya tak kuat la. Sy penat sgt2..

13 Balas

1st nasihat saya, klu u muslim, berdoalah byk². Nangis la ketika sujud, meminta² la pd Allah spaya dilembutkan hati suami tu.. Time masak, selawat, berdoa agar hati suami dan anak jadi lembut. Klu u non muslim pun rasanya blh berdoa gak ikut agama masing². Bersabar lah. Saya dh belasan thn kahwin. Dh belasan thn buat kerja semua yg awak sebut tu. Semua. Cuma suami sy x baran, penyabar orgnya. Tp mmg kerja rmh 100% sy buat. Suami buat kerja org lelaki jer. Tgk tv dgn anak², melayan anak². Tu jer. Bersabarlah. Dh mmg ttgjwb isteri mcm ni. Nnt ada anak lelaki bimbing jd baik. Buat kerja² rmh sama mcm org perempuan buat. Spaya lbh menghargai perempuan. Didik anak lelaki sama mcm anak perempuan. Jgn bezakan. Jgn lg lahirlan lelaki jenis zmn dlu. Yg tahu, kerja perempuan mengemas, masak, jaga anak, dari A to Z isteri yg buat. Bertabahla sis. Jgn stress². Jaga kandungan elok². Kuat demi anak. Cekalkan hati tu. Bdoa siang mlm. Sy doakan smoga sis berbahagia slps ni.

Sis, Saya pernah hadap situasi mcm sis masa pregnant anak pertama dlu. Husband saya mmg jenis baran masa pregnant anak pertama apa je saya tak pernah kena dgn dia. Tp saya sabar je sampai satu hari,, Tuhan tu balas balik apa yg dia buat dkt saya. Stiap kali dia marah saya, msti akan jd benda bruk dkt dia mcm motor rosak ke, accident ke. Kita x mintak pun dia nk kena mcm tu. Bila anak saya dah keluar saya pun start kerja, anak dah besar sikit dia tgk perangai anak mcm dia suka marah2, kepala angin. Lepas tu bru dia sedar. Skrang alhamdulillah dia dah x mcm dlu nampak lah dia dah matang dari dlu. Husband saya ok , kerja rumah dia byk tlg cuma dia agak panas baran je. Skrang saya pregnant anak kedua, dia xdelah nak marah2 , maki2 saya mcm dlu lg.

Saye nak cakap faham prasan sis pon x boleh kan.. Ade suami jenis x boleh bawak bincang.. Kite cakap dgn nada elok nak settel so x jadi lagi terok nnti die buat kite rase kite punca and salah. Hurm lama2 makan hati sendri jekan. Nak suruh sis sabar rasenye kalau masih ade sabar sis x luahkan kat sini. Manusia ni selagi ade tak hargai.. Esok dah tak ade baru teringt sendri. Kite la sebok pikir masa depan anak sebb org sekeliling sllu pesan kesian kat anak2 Kadang2 buat perempuan tak pikir diri sendiri. Buat yang terbaik selagi boleh..doa bnyk2 nagis kat tuhan mintak kuat.. Satu hari nanti kalau tuhan kata cukup.. Sis akan rase lapang dada dan tau ape patut sis buat. Ok😊

Sis... Kuatkan dalaman betul2. Paksa diri solat wajib dan sunat tahajud/dhuha... Zikir tetapkan hari2 kena buat. X boleh byk mula sikit... Lailahailaa anta subhanaka inni kuntuminazolimin... 44x... Amalkan setiap hari. Sis boleh rasa kelainan diri. Hanya sis shj yg bole ubah kehidupan sis tu... Lps tu minta petunjuk Allah bkenaan rumah tangga sis... Buat istiqarah sampai sis bpuas hati... Jangan pernah myesal dengan anak. Anak tu akan jaga sis nanti... Sis doa "biarlah anak ini pyebab aku masuk syurga"... Insyallah sis tak akan mgeluh walaupun payah... Semoga Allah melindungi dan memudahkan kesulitan sis. Amin...

Sy sbelum kawin dgn somi sy ,sy dah warning kat dia .. klo nak kawin dgn sy sbb nak menyusahkan sy pegi jauh2 .. sbelum kwin lagi sy dah tegur smua bnda2 mcm ni kat dia .. jgn sesekali menyakitkan hati sy .. klo xnk sy sakitkan hati dia ,jgn sakitkan hati sy .. sy ni tegas skit .. sy pon bkerja jgk .. so,skrng somi sy terima teguran sy .. sy ckp sy boleh susah sama2 dgn dia tpi jgn buat sy lagi susah .. Alhamdulillah dia boleh trima teguran dlm rumah tngga .. sbelum sy prgnnt somi sy ada jgk buat kja rumah tolong2 sy .. smpai la skrng .. klo boleh kekal kn la sifat ringan tulang bila kat rumah tu ..

Suami sis anggap sis bibik dia ke .. isteri pn perlu rehat ,perlu kasih syg .. lg satu sekali sekala pergi berurut sis .. klo tgh mngandung mmg tk blh urut perut .. tp bahagian bdn atas ,lengan dgn kaki blh urut .. Lelaki klo kereta rosak pandai plk pegi servis kan .. klo suami tkda sediakan peruntukkan utk pegi berurut ,sis selit² duit sikit utk keperluan sis .. Kita org ppuan ni klo sakit pn kena buat keje ,tkda istilah cuti .. kesihatan Kita mmg penting .. klo tk Kita jg yg merana

Tak apa awak, lepas bersalin nti cuba pakai perancang [email protected] dah sihat boleh bekerja semula.anak² tu klu nk cari pengasuh servay teliti lama sikit.sy suri rumah juga, anak rapat² 3org.mmg penat sgt.nasib baik husband jenis membantu & tak suka lepak.wlupun husband sy ok, penat ttp penat.kdg rasa bosan & penat 24jam kat rumah, kwn2 pun dah xda.sy hampir nk tampar anak(baby yg baru lahir)waktu berpantang 4bulan lepas.nasib baik sy ada husband yg dgr luahan kosong sy ni.

Just ingat 1 Allah s.w.t bagi sesuatu tepat pada masa. Sebelum bercakap, tenangkan hati dulu.. Fikir sebelum cakap sesuatu yang tak patot.. U as a mom kena aware kata2 mak tu adalah doa.. Jangan 1 ari u menyesal pulak cakap macam ni. Bab husband tu pulak u cakap la elok2 u penat ke nak rehat ke..jangan pendam sorang2 nanti macam2 fikir.. Buat mana yg mampu je.. Jangan paksa sangat.. Fikirkan baby dlm kandungan..jaga kesihatan..selagi boleh sabar, sabar je..

Luahkan. Bincang dgn husband tu bagi dia faham. Mungkin dia ingat senang kot jd suri rumah. Dia ingat suri rumah ni goyang kaki je. Dia ingat dia sorang je penat. Awak slowtalk dgn dia, bincang elok2. Bagi dia faham apa yg awak rasa.

suami awk balik pasang ni kuat2 bagi dia dngar.. mungkin kurang agama dlam diri dia.. sekurang2 dia tahu.. sbb sye mcm tu juga dulu.. sengaja sye pasang ceramah2 mcm ni.. last2 dia sedar sndiri jee dia 😊