Bagi baby Madu

Saya duduk dgn mentua, masa baby saya baru dua mggu, ayah n mak mentua dah nak bgi madu kt baby saya. Bila saya bagi tahu X boleh lagi. Tpi mereka ceramah saya Kata madu ni elok utk baby. Tepuk dahi saya. NK lawan pun org tua. Saya diam je. Lepas Tu minum air nasi, X tahu le nak cakap mcm mna dah. Saya risau sgt bila dok baca pasal baby died sbb madu. Mtk jauh la. Semoga dilindungi. Lepas Tu, masa Tali pusat baby X gugur lagi. Kan dekat tali pusat Ada kepit dgn kelip plastic Tu Kan. Mak mentua saya soh sy tggl kn klip Tu, Kata baby nt sakit. As pengetahuan sy, klip Tu as pemberat untuk cepatkan Tali pusat gugur. Sy pun buat Gak dah kne paksa. Nurse dtg check baby, Tanya mana klip Tu. Sy tkt kne marah. Sy pun ckp la tercabut masa pakaikn pampers. Adoiii... Lps Tu balik, sy pasang balik semula. Mak Tanya knp pasang semua. Sy ckp la nurse bising, n cerita la sbb APA bende Tu Ada. Baru la diam mak mentua sy. Pernah dy soh bg anak sy air Suam. Sy Terus ckp X boleh. Susu sy byk je. Kdg2 dok dgn keluarga mentua ni byk NK kne Jaga Hati orang. Keluarga mentua mmg la baik tpi Tula byk sgt pertua org dulu2, Kita yg Naik risau.

12 Balas

sebab tu sy pilih utk pantang dirumah sendri, husband yg urus. dia yg punca kita pregnant jd dia la kena jaga 😂😂 . pantang dgn family sendiri or mentua sama ja. dua2 amalkan mitos & khurafat. saya memang tolak awal2, ikut ilmu yg betul, maka cepat sihat. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanyaaa... bab anak memang sensitive tambah lg kita tau benda tu bagi bad effect dkat anak tp org duk paksa buat jgak..jadi baik angkat kaki awal2.nak mengata belakang pn saya tak ambik port, jd apa2 dorang hanya salahkan takdir bukan salahkan perbuatan sendiri.

3y ago

ok..tq utk info

Memahami. Semoga Sis kuat. Org dulu2 tak ada pendedahan mcm zaman kita sekarang. Sbb tu zmn dia hantam saja bg makan kat baby. Nasib baik sbb anak dia ok. Sekarang, kita didedahkan dgn ilmu oleh pakar2 di kkm, Internet dan byk lg. Sis boleh yakinkan ibubapa mertua sis dgn artikel atau research yg sahih. Tunjuk YouTube penerangan pemakanan bayi atau rakaman suara kenyataan nurse kkm atau doktor kalau mereka masih tidak percaya. Semoga berjaya 😉

Pelik sgt dah ni. Mak sendiri ke mertua ke kadang2 orang tua dah biasa dgn kepercayaan org lama2. Yang tak boleh dengar n boleh mudarat anak better tk payah dengar pun sis. Minta suami ke cakapkan. Nanti lama2 ibu yang stress. Duduk ngan ibu ayah ni kena banyak bersabar tapi niat la pada Allah sambil tu kita nak lihat2 mereka diwaktu orang lain tidak ada masa, tidak ada kekuatan nk stay dengan mereka.

Anak sis dah berapa bulan? Baik search kt google knp baby takleh mkn itu ini knp baby ada itu ini then baca dpn2 mentua dgn kuat baru dorg fhm. Sy plk yg panas hati baca. Baby mmg takleh mkn madu. Anak sy pun smpai Setahun 5 bulan bru sy bagi madu. Suami sis tak ckp apa2 kt parents dia? Suami pun kena main peranan jgn dok iyakan je semua dah terang takleh. Haiiiiiyah!

Bayi bawah 6 bulan minumannya susu je sis, better dengar nasihat nurse/doctor. Kalau tak yakin boleh je mintak pendapat yang berpengalaman. Yg banyak merapu tu tak payah lah. Nasihat org tua ada yg boleh ikut ada yg tak boleh. Baby tu kita yg lahirkan, kita yg jaga siang malam tau

kerana SYURGA ITU BUKAN PERCUMA. kalau anda nk elak pahala jatuh rating terbawah, n dosa menggunung dibahu,sila berdikari.. bak kata orang dolu2, dok jauh bau bunga, dok dekat bau taik

2y ago

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

sama Dgn mertua sy la smpai sy gaduh Dan Laki .. sampai2 sy suka brkurung d bilik lau kluar blik sy kunci x bg mertua pegang baby..

mak mertua sy pun same je. suruh bagi air la madu la. I memang ckp x boleh. geram betul. entah diorang nie pikir ape. 😪

madu utk tahnik ok la sbb letak kat bibir je jgn banyk sikit pun ok...sbb baby x pandai telan lagi selain dr susu ibu 🤣

bahaya bayi 1 tahun ke bwh diberi madu. boleh search tentang botulism. bagi mertua awak baca.