Terlalu takut atau terlebih bersedia?

Saya dh masuk 37w... Hri tu cek up,nurse kata sye mungkin dh bole bersalin dlm tempoh 37w ke atas dan biasanya,ank pertama ni,tak sampai 40w dh bole bersalin.. minggu depan 38w sye ad cek up dgn pakar 5 dan nurse ckp kemungkinan akn ditahan wad dan bole bersalin jika dah ad bukaan/tanda...nurse pun terangkan la tanda2 bersalin tu kan.. Malam tu,sye terus tak bole nk tidur lena..sekejap2 mesti akan terasa mcm ada cecair keluar dari faraj buatkan sye rse mcm "EH?! AIR KETUBAN KE?!" tp bila sye cek,xde pun..bila kencing,cuma keputihan biasa.. Tp setiap kali,mmg akn ad terasa mcm ad cecair keluar dari faraj dan mind set terus igt tu air ketuban..tp sbnrnye x de pun... Tu belum lagi bila baby mengeras or rse false contraction,terus rse mcm "aq dh nk bersalin ke ni?? Ada air ketuban tak,ada darah tak?" Dia jd cemas sendiri😅 Bila jd mcm ni,sye jd terlebih takut nk bersalin dan risau sbb terlalu takut,mind set sendiri akn buatkan sye rse susah nk bersalin😅 Cth: takut sgt yg buatkan kita rse mse bersalin nanti bukaan lambat sbb kita takut sgt..takut nk hadap... Ada tak ibu2 yg pernah alami perasaan mcm ni?

14 Balas

pernah jugk saya dulu..tapi fikir mnghidap sakit nk bersalin tu tak ada lh..cuma hati tu rasa tak sabar nk jumpa orang Bharu..lgi² ank fast🥰,saya dulu pon bersalin ank fast pada usia 37weeks jugk..tpi saya klur lendir+darah smpi hospital check dh buka 2cm,saya kena tahan wad skjp,pukul 1,2 pgi dtng kontraksi yang kuat..nurse dkt wad trus tolak saya dkt LR,smpi dekat LR,pukul 3 doktor dtng nk pecah kn air ketuban..dh pecah dtng lgi kontraksi yang kuat sakit..smpi pukul 4:48am klur seketul bby girls dngn berat 2.3g je.. alhamdulillah skrng sihat je dh msuk 4tahun. dtng plk yng no 2 skrng tngh tnggu tnda² nk bersalin je,nurse ckp kepala dah masuk laluan bila² je bolh bersalin..skrg saya dah 36weeks 4days..date memang 8.11,tapi ni pon tnda² kontraksi ada sikit²,tapi masih blom klur darah,air ketuban pecah, lendir+darah,saya tak terus ke hospital..dah klur tanda Bharu saya ke hospital..risau kontraksi palsu..sbb saya kerap jugk datang kontraksi palsu..risau jugk dh kontraksi palsu nnti dah jadi btul² kontraksi..tu yng saya kena pantau skrng bila kontraksi dtng saya check risau klur darah atau lendir+darah..

saya pun macam puan. 36w haritu nurse cakap awk dah boleh da kalau nak bersalin. lepastu 37w ada checkup. nurse tengok nama kita. aik tak bersalin lg🤣 masuk 38w turun tanda lendir darah. sampai 38w 4d. 38w 4d selamat bsalin. puan jangan risau. bila tiba sakit nak bersalin. dah hilang rasa risau. rasa takut. yg rasa sakit je. nk anak keluar je. bila dah keluar. hilang terus sakit yg berhari². saya doakan puan selamat bersalin. anak pun slamat. moga proses berpantang puan tenang. sbb masa berpantang banyak cabaran. tambah kita yg firsttime. byk mbaca pasal penyusuan. yg pasal bersalin takyah risau sgt. sbb sy tk ambik tahu pasal penyusuan,sy ingat semua baby akan pandai bf. rupanya tak. tambah kita tk reti. takda ilmu. bby sy mmg tk pandai bf. sy kena pam. ni pengalaman sy bsalin 5/9/22

2y ago

betul . bile dah keluar tanda , waktu tu dah tak fikir takut tapi fikir sakit sangat sebab contraction datang kerap sampai fikir cepat lahh sikit baby keluar 😆

sama la saya pun hehe saya pun first mommy .pernah juga ade feeling camtu..tapi yg paling saya x sabo...nak tunggu baby kluar bila nak due dah. hehe alhamdullilah july haritu dah selamat bersalin..mcm mcm feeling ade kan bila nak due tu haha...saya bersalin masa 37w 4d..bersalin normal dengan baby berat 2.8kg selama 3jam sahaja dilabour room... saya ..air ketuban pecah skitskit ..suami bawa ke hosp dah buka 4cm..terus admit masa tu jam 6pm...jam 9pm selamat melahirkan princess ni....hilang semua sakit lepas nampak bby T.T

normal rase tu sis..sy aritu risau kn terberanak kat ofis ke,,mase drive ke..sampai jer 36w,,mintak suami hantar keje,,risau punya pasal..sekali baby nak keluar sehari sebelum due..mama baby duk risau hampir sebulan🤣 btw,,sis kene perhati betul2 tnda2 nk beranak.. keluar lendir @ darah pecah air ketuban sakit contraction 5minit sekali *yg penting,,sis kene sedia siap2 barang2 ,,beg baju nk gi hospital..sakit jee,,senang capai terus😁 moga dipermudah urusan sis & baby🤲

sy harini 37w 1d, sama juga feelingnya sis.. doctor ckp kemungkinan kena warded & induce minggu dpn sbb baby kecik.. ni sikit2 dok check seluar, mane la tahu pecah air ketumban/ kluar lendir tanda brsalin kn 😂 doa2 gitu la.. risau dgr nk kena paksa brsalin ni lagi2 first mom 🥲 nk tido mlm pun x boleh dah smpi sakit kepala.. x sabar nk jumpa baby tapi takut nk brsalin/ kena seluk.. semoga Allah permudahkan urusan brsalin sy dan ibu2 semua la ye.. Aaminn

biasalah tu puan dah dekat2 due yang masuk 3rd trimester kan .. saya yang 31w ni pun risau juga sebab kepala baby dah kat bawah dan start rasa false contraction dan baby mengeras , risau terberanak awal je lagi2 saya ni takda pengalaman sangat sebab anak sulung saya overdue memang taktau nak beza mana betul2 nak bersalin dengan tak ..hahaha semoga dipermudahkan segala urusan kita yang bakal2 ibu bersalin nanti ..

Sama sgt. Sy pn mlm2 selalu pkir itu ke lendir darah, itu ke air ketuban. Nak bgn pn sakit tp nk tgok jgk. Tgok2 keputihan. Hari2 sy mntak keluar sbb da nk msuk 39 mggu ahad ni. Rsau sgt overdue. Ni pn prgerakan baby kurg pn sy rsau sgt sbb dr suspect baby bsar. Sy ank first lepas 4 tahun ttc n lepas ectopic tahun lepas jd byk kerisauan semuanya huhu. Ingt sy sorg je mcmni 😅

saya anak pertama overdue 40w 2days.. 3 kali induce masuk ubat.. cek bukaan 3cm terus kena tolak masuk labour room.. and then kena plk drip.. bukaan 5cm je rse nak teran dah.. 7 jam dalam labour room alhamdulillah selamat bersalin anak sulung dengan berat 3.35kg.. 🥴

masa anak first dulu sy pun mcm sis jgk jenis suka pikir bkn bkn 🤣 tpi bila dh smpai masa, takut tu semua hilang.. yg sy pikir cpt la sikit keluar sakit benor rasa 🤣 jdi sis jgn takut ye insyaAllah semua di permudahkan nnti 😊

rasanya pengalaman anak pertama semua org rasa mcm sis.. sy pun takut.. ada masa fikir mcm xnak bersalin pulak.. risau walaupun sy tau husband sy pun boleh sambut baby kalau jd pape tp xblh elak dari risau