Terlalu takut atau terlebih bersedia?

Saya dh masuk 37w... Hri tu cek up,nurse kata sye mungkin dh bole bersalin dlm tempoh 37w ke atas dan biasanya,ank pertama ni,tak sampai 40w dh bole bersalin.. minggu depan 38w sye ad cek up dgn pakar 5 dan nurse ckp kemungkinan akn ditahan wad dan bole bersalin jika dah ad bukaan/tanda...nurse pun terangkan la tanda2 bersalin tu kan.. Malam tu,sye terus tak bole nk tidur lena..sekejap2 mesti akan terasa mcm ada cecair keluar dari faraj buatkan sye rse mcm "EH?! AIR KETUBAN KE?!" tp bila sye cek,xde pun..bila kencing,cuma keputihan biasa.. Tp setiap kali,mmg akn ad terasa mcm ad cecair keluar dari faraj dan mind set terus igt tu air ketuban..tp sbnrnye x de pun... Tu belum lagi bila baby mengeras or rse false contraction,terus rse mcm "aq dh nk bersalin ke ni?? Ada air ketuban tak,ada darah tak?" Dia jd cemas sendiri😅 Bila jd mcm ni,sye jd terlebih takut nk bersalin dan risau sbb terlalu takut,mind set sendiri akn buatkan sye rse susah nk bersalin😅 Cth: takut sgt yg buatkan kita rse mse bersalin nanti bukaan lambat sbb kita takut sgt..takut nk hadap... Ada tak ibu2 yg pernah alami perasaan mcm ni?

14 Balas

saya anak pertama overdue 40w 2days.. 3 kali induce masuk ubat.. cek bukaan 3cm terus kena tolak masuk labour room.. and then kena plk drip.. bukaan 5cm je rse nak teran dah.. 7 jam dalam labour room alhamdulillah selamat bersalin anak sulung dengan berat 3.35kg.. 🥴