keluarga

saya dh 4 tahun dlm perkawinan .. duduk dgn family suami .. ibu kepada suami saya ada jer tak kene dgn anak bongsu dia (suami saya) . dan kalau tak ikut perintah dia .. dia akan ckp "jgn pngil dia ibu , jgn berckp dgn dia dan dia pon tak aggap anak dia yg bongsu ni anak dia " seorg mak ckp cmtu dekat menantu dia .. pasal suami saya tak pergi kew masjid untuk solat subuh .. sampai si mak ckp cm ni.. hmmm .. kdng2 saya tertanye3 kat dri sndri kenapa lah mak mentua aq asyik cari salah kt laki aq jew .. anak3 dia yg lain pon ade jugak kesilapan2 yg sama dgn laki aq ..knp mak mertua aq tak ckp mcm dia ckp dkt laki saya.. ????? ... kdng2 dengn saya pon dia boleh tak bertegur .. padahal kesalahan tu kecik atau xde ape2 pon boleh ttbew tarik muka .. knp org susah nak paham keadaan kita .. sedang kan kita usaha cri duit walaupun kita bangun lmbat kita tetap keluar pergi cri rezeki .. sy mmg dri dulu tak suka duduk serumah dgn mertua ,sebabnye ,mcm ni lah .. ?????????

11 Balas

Ade bgs tu sebenanye maknye tegur,, utk kebaikan mcm hal masjid apa tu,, kdg sy pun sama jgk ade je makan hati dgn mertua,, tp sy anggap ade lh sebbnye tu dia kan seorg ibu.. Kes awk lbh kurg sy je ddk ngn mertua 2 thn same laki sy anak bongsu,, ade abg akak belum khwin, sy slalu doa supaya baikkan lah hubungan sy dgn mertua mak abah nye n adik bradik dia,, kdg sy pun stress,, cume sy positifkan diri n jgn byk fikir yg bkn2.. Yg mana awk rase boleh cuba cara sy,, cuba lah,, mslah kite mgkin sikit sama tp x semua sama.. Alhmdulillah mcm mne pun mertua mmg baik kdg ayat n cara dia tu boleh buat kite kcik hati.. Anak last ni lain sikit,, dia mmg rapat dgn mak abah dia

Saya dah nak masuk tahun ketiga ddk dengan mertua. Mmg plan nak pindah and ddk sendiri lepas tau mengandung sbb xnak sshkan mak mertua jaga anak apa semua. Tp mak mertua xbg. Ni tggu masa nak bersalin no.2 pulak.. mmg ada ajak suami pindah. Mak dan ayah mertua xhalang. Mungkin dieorang dah tau kite tak selesa. Ada 2org anak nak ddk dengan mak mertua rasa segan la jugak.. huhu. Ada org yg dpt mak mertua okay. Ada sebaliknya. Mungkin tu cara mak mertua nak suh sis ddk luar kot.. huhu. Tm

Ada baik nya sbnrnya tggl rumah sndri tu yg d anjurkn dlm islam.. tp sy sndri pun duk rumah Mertua 😭😭.. ajak suami pindah kata xda ank lg.. skrg ank da otw masih nk tggl sni.. sy byk bnda x slsa duk rumah Mertua makan hati dgn kluarga Mertua makan hati dgn suami.. brtahan saja.. smga kelak suami sy faham knpa sy dsak dia utk pindah.. suami faham Agma tp ntah la sy jd no komen sejak khwin nie.. jd x kenal suami sndri 😓😓..

Hi awak, kalau awak dgn suami ada kewangan yang elok, skrg masa yang terbaik pindah dari situ & mulakan hidup baru. In shaa Allah mesti hubungan dgn mertua lebih baik. Bak kata orang tua, dekat bau tahi jauh bau bunga.

5y ago

mmg itu yg saya nak dri dlu .. tapi suami sibuk nak duduk rumah yg mak dia salin nama atas dia .. dan satu lagi dri baru kawin saya dh lama ajak p cri rumah .. biasa anak lelaki bongsu .. syg nak tinggal kan rumah mak dia .. walau pun rumah ni rumah pusaka .. hmmm kita sebagai isteri kene turut jela . mak mertua saya pulak peragai mcm budak2 .. lama2 saya tgk naik meluat pulak .. bukan nak mengumpat atau ape .. dh bercucu taya lah buat peragai mcm tu .. ank dh berumah tangga pandai lah dia urus kan sndri hal keluarga dia .. yg dia mnyibuk knp? bila kita ckp merajuk tak tentu pasal .. tana ckp gn kita berminggu2 ..

jika mngenai hal lain2 mmg x ptutlah asyik cari salah...tpi untuk ke masjid tu, kena pedas sikit..kalau mngenai masjid dan solat, anggap sja itu teguran yg baik wlaupn pedas sbb ada hikmahnya...hal2 lain tu mmg x ptutlah...

Maybe tu cara halus / berkias nk soh abk lelaki dia keluar dr rumah tu, utk berdikari.. ye la sampai bile nk dok umah family kan.. esok2 da beranak pinak lagi liat kot sebb da selesa..

Kalau dah x bole nk pindah n duduk umah sndiri.pahit2 pun telan je la.nk buat mcmna kn..suami awk pun jnis tahan je kot dgn mulut mak dia...

4y ago

Tu lah pasal.. Mmg dia suka mak dia bising dkt dia.. Saya yg selalu dengar pon dh lali dgr.. Kdng² meluat pun ada... 😌😌😔😔😔😔

Ade rezeki lebih cari uma lain.. Kadang nak serasikan dengan mertua dan keluarga belah pasangan ambil masa. Sabar dan kuatkan semangat ye

pindah la dr rumah mertua..cari area jauh sikit yg sebulan sekali baru balik..barulah mertua terasa kehilangan anak bongsunya..

Kenape sis tak carik rumah lain jeah kalau dah tahu perangai mak mertua sis macam tu

4y ago

Amiinn.. terima kasih atas doanye.. mudah-mudahan.. insyallah.. semoga saya sabar Dan kuat.. amin..