tabiat makan dan minum ais

saya dari dulu ada tabiat makan ais dan minum air berais. kandungan sekarang 7 minggu, jadi bahaya tak utk bayi? saya ada makan acid folic jugak untuk tambah iron dalam badan. #ingintahu #firstbaby

14 Balas

sis hb darah okay ke? selalu yg makan ais ni hb dia rendah mcm sy... huhu.mm tp tabiat tu x effect baby pun sis..jgn risauuuu...acid folic mmg kena ambil awal2 ngandung ni.. nnt dh cek hb darah. kalau rendah baru kita risau sbb akan effect baby... n .kalau rendah nurse akan bg ubat zincofer dr klinik....ha.. hat tu sy x boleh telan..kalau sis mcm sy... nanti try beli new obimin kat farmasi .. insyallah hb naik nanti.. jd. boleh terus makan ais dgn gembiranya

7mo ago

Patutla. Rasanya anemia awak kot yg buat hb low. Bukan sebab byk makan ice

Boleh je minum/ makan ice. Sorry nak tambah, function folic acid bukan untuk tambah darah ya. Tambah darah is pil iron sis. Folic acid tu untuk bantu tumbesaran baby and elak neural tube defect dekat baby. Dah bukak buku pink nnti baru dr akan bagi iron pil (obimin/ iberet/maltofer)

Sis perlu tmbh knowledge sikit ais klau minum jadi suhu bdan ye xjejas kt darah yg jejas kt drh adalah gula.Org yg komen tolong bg jwpan yg betul tolong jgn ckap ikot pglaman biar fakta.nak consume any medicine tolong refer doc yg rawat awak jgn suka2 amik effect dkt awk & baby.

time pregnant twin Sy suka air sejuk & ais.. Sy xbole minum air panas.. nanti rase perut semacam jer.. dari awal hingga bersalin.. so alhamdulillah twin boys lahir xde masalah ape².. 2.81kg & 2.56kg.. and dorg x dapat kuasa frozen 🤣😂 Elsa x nak lepaskan kuasa dia🤣

Air yg kite minum hadam jadi air kecing xjadi drah & xbuat rahim awak kecut kmbng . Ibu2 tolong la sekrg dah 2023 msih xde knowledge about prgncy . Its not about 1st baby or 2nd baby.bila ada appointment dgn nurse tlong tnya nurse atau doc yg awak chekcup

sy jenis mmg minum air ais. air panas mmg sgt sgt jarang minum. masa 1st&2nd pregnancy sy minum je air ais dr awal hamil sampai bersalin. xde pantang minum air ais pon awak. anak 1st dah 2tahun lebih. anak 2nd 9bulan lebih

7mo ago

jangan risau okay. boleh je nak minum ais. air yg masok dlm badan kita akan jadi ikot suhu badan kita. xjadi ais pon mcm sebelom kita minum🙈. hee

acid folid fungsi dia untuk mengelak kan berlaku kecacatan pada janin dlm rahim kita dear. mmg kita digalakkan ambik asid folid seawal 3bulan sebelom plan nk pregnant lagi.

Saya mmg suka minum ice or sejuk je. Dari awal kandungam smpai skrng 38w mmg tak lari minum sejuk/ice hari2 .. minum air putih coway pun kena sejuk2

Saya dulu pun ada habit suka kunyah ais. Masa pregnant tetap je minum ais tapi terus tak suka kunyah ais.

Ais bila masuk dlm badan, akn adjusted dgn suhu badan. Sama jgk air panas.klu idok beku la usus2 tu 😅