HB Low

Saya dah hamil dekat 28weeks tapi masih lagi HB Low 8.7 sahaja.. Saya consume iberet 1 biji pagi 1 biji malam.. Ada cara lain tak untuk naikan HB saya..?

49 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

sy pn HB low 8.9 tgh pregnant 26mggu sekarang. sy pn doc consume iberet 1biji pg & mlm minum dgn fresh oren blend sndiri or xsmpat bancuh sunquick tanpa gula. gap 1jam lps mkn ubt baru mkn menu² yg diberikan. last week jmp pakar zat pemakanan, die suh bykkn mkn buah²an yg byk vitamin C especially jambu batu & sunquick. sayur² hijau especially bayam,peria,brokoli. cuba utk mkn daging merah,hati,paru,kerang,ikan yg byk omega 3. menu utama wajib ad pemakanan diatas setiap hari. insyaAllah HB akan naik. utk snacking boleh mkn bubur kacang hijau, sandwich tuna yg dimasak, cucur ikan bilis,kurma,kcg goreng, almond & lain² kekacang. sy bru start,doc bg 2mggu utk tgok semula kenaikkan hb. moga² naik la,risau juga hb turun smpai 8.9

Baca lagi

Dr ckp awak takde talasemia ke? Saya dr sah kan ada tlasemia. Dr bg sy ubat iron(wrna coklat tu) dgn obimin. Tapi saya makan jarang² hb sy dari 8.3 naik ke 9.0 dulu sy mkan ubt ikut masa. Leps tu sy give up. Sy makan selang² naik plak hb sy. Sy makan ketam rebus. Ikan tongkol rebus. Susu tepung. Horlick. Makn syur pucuk ubi sayur pucuk manis. Jus mamariam tu bila nak dekat temujanji baru sy minum. Sy 22week. Klau ada tlasemia memang susah naik. Jgn minum kopi teh. Tak tau lah leps cek lg. Harap2 ada naik.

Baca lagi
VIP Member

misi yg jaga saya bgi tips, kalau nak ubat tmbh tu lbh brkesan.. makan ubat tu dgn jus oren(tanpa gula)/buah oren.. saya slalu makan dgn buah oren sunqist.. alhamdulillah hb sya ok, haritu cek 12.7.. slain tu sis blh amalkan mkn buah delima, kerang,bayam,hati lembu/ayam, jambu batu,kurma.. saya kurang mkn kurma jdi saya beli susu farm fresh kurma.. dan kalau boleh elakkan minum teh,kopi/nescafe.. minuman brkafien blh drop kan hb kita

Baca lagi

Makan iberet + folic asid + banyakkan makan sayur + banyakkan minum air putih + buah²an. Maintain makan ni sampai nak check up. Tgok result mesti naik jika tak makan cokeletttt.. Nak kunyah² time petang makan la kacang almond atau kurma . In syaa Allah, naik !

Saya dulu mkn iberet juga tp still HB low. Doc tukar bg Zincofer, pastu amalkn mkn jambu batu & bayam lg2 dah nk waktu check up, ikutlh sehari sblm mkn bym ke, mlm mkn jambu, pg sblm g KK tu mkn jambu lg. Alhamdulillah HB dah naik 11.3-11.5.

Minum pati delima jenama gulsan tu..minum sehari 2kali,pgi dn sblm tido..sy minum tu alhamdulillah hb ok,tdk low jgk..sbtol pn xmhl rm15 ja sis,cuba la mna tau kesan..sy ubt kk pn mkn jgk,pati tu pn minum jgk..

Sy pown HB low before ni.. Skrng ok da.. Amalkan mkn jambu batu & buah2an smgu sblom nak g check up.. Stop kafein time tu.. Milo teh kopi nescafe jgn minum.. Mkn hati ayam ngn minum air sunquick.. InsyaAllah

Cube minum nufiya omb buah rebus sis..hb sy pon low sebelum ni..lepas try minum omb buah rebus tu alhamdulillah hb sy naik dri 10 jdi 12..air die manis2 buah je sesuai untk yg ade masalah gdm..

Post reply image

Dua hri sebelum check up banyakkan makan buah jambu batu sis. Selain tu, amalkan setiap pagi minum pati delima jenama fars sbb dia no sugar. In shaa allah hb cantik nnt

sis try makan kurma dlm bilangan ganjil... contoh setiap pagi 3 biji kurma.. sebelum ni hb saya pon rendah 11.00, lepas amal mkn kurma alhamdulillah hb dh naik 13.1

2y ago

kena cuba nih hihihi hb atas tong 11.5