HB Low

Saya dah hamil dekat 28weeks tapi masih lagi HB Low 8.7 sahaja.. Saya consume iberet 1 biji pagi 1 biji malam.. Ada cara lain tak untuk naikan HB saya..?

49 Balas

Sis tak da masalah anemia atau talesemia ke sis? Sbb sy ada talesemia..sy makan hati,bayam,delima dan ubat 4jenis yg hospital bagi tu pun boleh capai angka 10 HB sy..

Sy dah 26 weeks pun asyik 9 je hb..tapi last check up naik 10.1 sy ada minum jus delima, sunquick & makan ferrovit jambu batu & epal & stop minum milo,teh,kopi😁

4y ago

Milo pun tak boleh ya sis.. Sy ni tiap hari mnum milo😭

Perbanyakkan makan seafood. Sy hb low jugak,bila doc saran byk kan seafood,buah jambu,saya try. Alhamdulillah. Klu xnk seafood makan hati ayam. Good luck!

Sy amalkan makan ikan bilis,, boleh try sama ada sambal bilis atau ikan bilis grg.. Mkn jambu batu dan bnyakkan mkan sayur yg berdaun hijau..

jangan minum susu atau kopi mass makan iron biar ada gap lebih dua jam br minum. pastikan perut kosong masa makan iburet baru is berkesan

mkn buah naga sis,in syaa Allah...sy pun mslh hb..mcmx dh mkn utk naik hb..ble mkn buah naga..tros naik hb..misi pun trkjut.try sis..

Awak Cuba mkn hati ayam..tempeh... Elakkan minuman berkaffien.. Bergas...milo pun tak bole..milo bole menyebabkan hb low..

jambu batu y wane merah tu bkn hijau,kalo x de, beli jer y dlm kotak.. kurma, susu mamadil (seminggu sekali jer), kerang

Hi mommy, saya dulu hb low juga. Then saya ambil obimin Alhamdulillah tak ada masalah langsung and meningkat bacaan hb.

ha samelah sis , nak makan iberet , makan segala makanan untuk naikkan hb . hb tetap 8.7 , redha jelah sis